Wil je in Suriname snel dood gaan? Ga op de motorfiets rijden!

INGEZONDEN- Maar al te vaak lees ik op GFC Nieuws en andere kranten dat jonge mensen het leven hebben gelaten bij een verkeersongeval. Het doet mij vaak wel pijn, vooral als het gaat om mensen die nog in de volle bloei van hun leven waren. Vele duizenden slachtoffers zijn de afgelopen decennia in Paramaribo begraven en honderden liters tranen hebben gevloeid. Allemaal zijn ze onverwachts en plotsklaps dood gegaan in het verkeer!

Het verdriet voor de nabestaanden zal uiteraard onbeschrijflijk intens zijn of zijn geweest. Soms worden er kleine kinderen geconfronteerd met de plotse dood van hun vader of moeder. Van het ene op het andere moment weggerukt! Vreselijk!

Maar ik vraag mij dan direct ook af of deze slachtoffers wel ervan doordrongen waren waarmee zij bezig zijn geweest? Staan motorrijders, bromfietsers en fietsers er ook bij stil dat ze veel meer risico lopen om abrupt dood te gaan in het Surinaamse verkeer? Rijden op de motorfiets vooral, in iets mindere mate op een brommer, is namelijk spelen met je leven. Je bent zo kwetsbaar.

Vaker zie ik motorrijders ook manoeuvres uithalen die ronduit extreem gevaarlijk zijn. Ook het rijden met extreem hoge snelheden door deze lui is voor mij onbegrijpelijk. Vragen ze erom dood te gaan?

Ook de bromfietsers die het frequent presteren om in de avond zonder licht met hoge snelheden te rijden en in te halen, zoeken naar mijn mening de dood op. Het blijft voor mij onbegrijpelijk.

Voor deze mensen heb ik een boodschap. Weet dat een ongeluk in een kleine hoek schuilt. Als je leven je lief is, kan je liever met de bus, auto of wandelend jezelf verplaatsen. Maar beslist niet op een motorfiets of brommer!

En houd je aan de regels. Denk aan de maximum snelheid, haal niet nodeloos in, drink geen alcohol en ga niet appen of bellen tijdens het rijden. Wees voorzichtig! Voor voetgangers: steek niet zomaar over, blijf zoveel mogelijk op het trottoir (als die er is) en wees steeds alert. Ik blijf erbij: met de motor, brommer of fiets deelnemen aan het verkeer, overal ter wereld, maar vooral in Suriname met het chaotisch verkeer, is het spelen met je leven.

J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Overige berichten