Haast alle coronabesmettingen in Suriname vinden thuis, op het werk en in binnenruimtes plaats

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE-  Haast alle besmettingen van personen in tropische landen- dus Suriname zal daarop geen uitzondering zijn- met het coronavirus gebeuren volgens deskundigen, thuis, op het werk, in niet goed geventileerde geairconditioneerde binnenruimtes en in auto’s/bussen waar de ramen gesloten zijn.

Gezinsleden, liefdespartners en familieleden die vaak en dicht bij elkaar komen zorgen voor een groot deel van de virusinfecties. Maar ook op het werk, ook al wordt er 2 meter afstand van elkaar gehouden, is de infectiekans groot indien de ramen niet open worden gehouden.

Ook in andere binnenruimtes waar de ramen gesloten worden gehouden vanwege de airco, bijvoorbeeld kantoren, winkels, slagerijen, in auto’s en openbaar vervoer vinden er mede afhankelijk van de tijdsduur waarin men zich in deze niet goed geventileerde binnenomgeving bevindt  virusbesmettingen plaats.

Ook al wordt er meer dan 20 meter afstand van anderen bewaard, men loopt evenveel risico’s als de binnenruimte niet goed geventileerd is door bijvoorbeeld de ramen te openen.

Experts vertellen verder aan GFC Nieuws dat het advies om ramen open te houden nadrukkelijk aan de gemeenschap zou moeten worden gegeven, omdat er relatief veel besmettingen hiermee voorkomen kunnen worden.

Het meest verstandige is om contactactiviteiten zo veel mogelijk van binnen naar buiten te verplaatsen. De kans om in de buitenlucht besmet te raken indien er 2 meter afstand wordt gehouden is namelijk extreem klein, in tegenstelling tot binnen waar er ondanks het bewaren van voldoende afstand infecties kunnen plaatsvinden door zwevende aerosolen.

Ook het besmet raken door het aanraken van deurhendels of ander materiaal draagt volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) nauwelijks bij aan het aantal geïnfecteerden.

De befaamde epidemioloog Dr. Eric Feigl- Ding, topman verbonden aan de Federation of American Scientists in Washington DC en zijn collegae zijn dezelfde mening toegedaan.

Besmettingen gaan volgens hem en talrijke studies die dat bevestigen namelijk door de lucht, voornamelijk via aerosolen/microdruppels die urenlang kunnen zweven in binnenruimtes.

GFC Nieuws berichtte sinds maart 2020 talrijke keren hierover.

RAMEN MOETEN OPEN, BETER VENTILEREN

Ook al wordt er 2 meter of zelfs 20 meter fysieke afstand van anderen gehouden, je kunt besmet raken met het coronavirus als je lang genoeg in een binnenruimte bent die niet goed geventileerd is en er een besmet persoon daar is of is geweest.

BEKIJK OOK GFC NIEUWS: Topexperts: hoe langer je binnen bent, hoe groter het risico op coronabesmetting!

Topexperts weten dat de meeste besmettingen plaatsvinden door microdruppels/aerosolen in niet goed geventileerde binnenruimtes zoals kantoren, restaurants, slagerijen, winkels en dergelijken. “De ramen moeten open voor betere ventilatie”, waarschuwen ze.

Door ramen open te houden, dus bij beter ventileren, kunnen veel besmettingen worden voorkomen omdat de aerosolen dan snel worden opgelost.

Ook de airco’s moeten beter afgesteld worden, de lucht moet niet recirculeren. Er moet verse lucht van buiten naar binnen worden aangevoerd of er moeten speciale filters worden gebruikt zoals dat het geval is met HEPA- filters in vliegtuigen.

De belangrijkste adviezen om besmettingen te voorkomen en verspreiden zijn: beter ventileren, de ramen moeten open, 2 meter afstand bewaren, de handen ontsmetten, mondkapjes gebruiken, zo snel mogelijk testen bij klachten en in quarantaine gaan indien positief getest.

Overige berichten