fbpx

“Wij hebben Suriname met trots mogen vertegenwoordigen in Rusland”

Van 14 tot en met 22 oktober participeerden Moreno Jackson en Priscilla Abhilakh Missier aan het World Festival of Youth & Students in Rusland. Dit evenement heeft voor de 19e keer meer dan 1500 actieve burgers uit meer dan 193 landen bij elkaar gebracht om samen te brainstormen over de verschillende uitdagingen waarmee voornamelijk jongeren te kampen hebben.

“Wij hebben Suriname met trots mogen vertegenwoordigen in Rusland en blikken terug op een zeer leerrijke periode”, geven Moreno en Priscilla heel enthousiast aan. Zij zijn op 13 oktober met een Caribische delegatie van 78 participanten, vanuit Cuba vertrokken naar Rusland.

Tijdens hun deelname aan dit festival, was één van de meest indrukwekkende sessies waaraan zij geparticipeerd hebben, een sessie over de een uiteenzetting van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Tijdens deze sessie is er onder andere een overzicht gepresenteerd van de status van de te realiseren SDG’s . De projecten welke voornamelijk door de landen in Afrika worden uitgevoerd op het gebied van educatie en duurzame energie, waren voor hen zeer interessant.

Naast bovenstaande, hebben de Surinaamse participanten ook workshops bijgewoond over Sustainable Community Development, waarbij verschillende modellen zijn gepresenteerd, hoe gemeenschappen op eigen initiatief kunnen bundelen en bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Deze presentaties vonden zij heel interessant en hebben de voornemens zich hierop verder te zullen richten.

BEKIJK OOK
Chinese ondernemers worden buitengewoon agenten van politie

Tijdens het festival kwam het aspect cultuur heel duidelijk tot uiting, vanwege de diversiteit van de participanten. Een van de hoogtepunten was dat zij als Suriname tijdens de nationale kostuum dag, op 19 oktober 2017, samen met de Caribische delegatie voor ongeveer tien duizend aanwezigen een spectaculair optreden hebben gegeven.

Een ander hoogtepunt was de onverwachte ontmoeting met de Surinaamse top atleet, Ilsida Toemere, die momenteel voor haar Masterstudie in Rusland vertoeft. Zij kwamen haar in het Sochi Olympic Stadion tegen, tijdens het zoeken naar de Surinaamse vlag. Daar stond zij heel trots foto’s te schieten onder de wapperende Surinaamse vlag.

Naar aanleiding van hun participatie hebben deze jongeren besloten om een platform op te zetten waarbij zij andere jongeren op de hoogte zullen houden en eventueel ook zullen begeleiden om deel te nemen aan dergelijke nationale zowel internationale evenementen en trainingen.

Tijdens dit festival waren zij vanuit Suriname met twee personen, terwijl andere landen met honderden personen werden vertegenwoordigd. Zij streven ernaar om Surinamers bewuster te maken van de diverse persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden, welke op internationaal niveau aangeboden worden.

Tot slot zijn zij van mening dat op deze manier niet alleen Suriname positief op de kaart geplaatst wordt, maar dat jongeren ook hun eigen kennis, perspectief en netwerk kunnen verbreden.(GFC)