fbpx

Wietrokende mannen brengen kinderen met mentale problemen op de wereld

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Onze manier van leven voorafgaand aan de conceptie van onze kinderen wijst opnieuw uit enorm belangrijk te zijn, blijkt uit studies van de afgelopen twee jaar.

Mannen die regelmatig cannabis gebruiken krijgen vaker kinderen met cognitieve problemen die minder goed functioneren in de samenleving, komt naar voren.

Blootstelling aan THC (bestandsdeel in cannabis) bij mannen zorgt voor een wijziging hoe bepaalde cellen zich uiten; onder kenners bekend als epigenetica. Deze mutatie werd waargenomen in het mannelijk zaad, meldt een onderzoek uit 2019.

De kinderen in deze groep bleken symptomen te vertonen van ADHD. Deze aandoening kenmerkt zich in de vorm van impulsief gedrag, rusteloosheid, concentratieproblemen en leermoeilijkheden. Dit werkt belemmerend in het functioneren in de maatschappij.

Verder vertoonden ze riskanter gedrag en hadden minder interesse in het uitvoeren van nieuwe taken. Verantwoordelijk hiervoor kan zijn een stoornis in het dopaminesysteem, veroorzaakt door de marihuana die werd gebruikt door de vader. Dat staat in een studie uit 2020.

BEKIJK OOK
Verminderde activiteit en hoge suikerconsumptie slechter voor mannen dan vrouwen

Concluderend, chronische blootstelling aan cannabis en/of cannabinoïden brengt veranderingen aan in de genexpressie van mannen, zelfs als deze zouden stoppen met het gebruik hiervan. Een onderzoek van dit jaar ondersteunt deze stelling.

Dit kan op den duur zelfs worden doorgegeven naar voornamelijk het mannelijk nageslacht met als resultaat schade aan het dopaminesysteem. Hierdoor bestaat er een grotere kans op verslavingsproblemen, depressies en angststoornissen.

Mutaties in het dopaminesysteem van ongeboren kinderen zijn dus zeer zorgwekkend te noemen.