fbpx

Wie ver afwijkt van gezond BMI kan tot vier levensjaren verliezen

Dat overgewicht slecht is voor de gezondheid mag niemand meer verbazen. Maar let op, want ondergewicht is net zo gevaarlijk. Een nieuwe studie, gepubliceerd in vakblad Lancet, plakt er zelfs een getal op: over- en ondergewicht kan je tot vier levensjaren kosten.

Het rapport, een van de grootste van zijn soort, onderzocht de BMI (Body Mass Index) van twee miljoen Britten. Daarvoor vroegen ze doktersgegevens op van personen die reeds overleden. Het BMI wordt regelmatig door een arts gemeten waardoor die gegevens geregistreerd waren. Uit de resultaten bleek dat personen aan de top en de bodem van de index een beduidend korter leven leiden.

De Body Mass Index drukt de verhouding tussen je gewicht en lengte uit. Hoe groter je bent, hoe meer je natuurlijk mag wegen. De formule gaat als volgt: gewicht (kilogram)/ lengte (meter) x lengte (meter). Idealiter ligt de uitkomst van die formule tussen 18,5 en 25. De meeste artsen maken nog steeds gebruik van die BMI om te bepalen of iemand ondergewicht heeft of obees is, en om zo gezondheidsadviezen te geven.