fbpx

Wie heeft mijn vriend vermoord?

GFC NIEUWSREDACTIE- Liefde op het eerste gezicht was het voor Sjaak en Claudia uit Nederland. Ze waren pas zeventien jaar en ontmoetten elkaar op het Arbeidsbureau waar ze allebei op zoek waren naar een baantje. Ze kregen een fantastische tijd samen.

Maar negen maanden later werd Sjaak met geweld om het leven gebracht. Waarom? En door wie? Het zijn vragen waar Claudia nu al 26 jaar mee worstelt.

Dankzij de nieuwe aandacht voor deze cold case, hoopt ze eindelijk antwoorden te krijgen, schrijft de Nederlandse politie.

Uit een doos haalt Claudia heel voorzichtig een shirt, foto’s, stapels brieven en een tekening. Allemaal herinneringen aan haar jeugdliefde. Vierenveertig is ze nu.

Ze zit aan tafel in haar huis in Utrecht. Haar 18-jarige dochter pakt in de gang haar tas in om naar school te gaan. Claudia’s partner Simon zit op de bank en luistert geduldig naar haar.

Ze laat een tekening zien. Op het vergeelde papier staan rode hartjes en een vrolijk poppetje. “Omdat ik van je hou”, staat erboven. En onderaan staat in grote letters: “Sjaak XXX-jes.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 28-jarige vrouw verloofd met gevangene die ze nog nooit heeft ontmoet en in 2032 vrijkomt

“Dit is echt typisch Sjaak”, zegt Claudia.

“Hij was zo lief en zorgzaam. Voor iedereen om zich heen. Het meest nog wel voor zijn zusje Laura. Hij was gek op haar. En ook naar mij was hij zo attent. Zoals hij op zijn knie en met een bloem in zijn hand vroeg of ik zijn vriendinnetje wilde zijn”.

“We schreven elkaar ook vaak briefjes. En hij maakte die tekening dus voor me. Hij deed die middag zo geheimzinnig. Ik dacht nog, waar is hij nu weer mee bezig? En toen kwam hij met die tekening aanlopen. Met zijn grote lieve lach.”

Claudia kan moeilijk over zulke momenten praten zonder te huilen. De periode rond de dood van Sjaak heeft diepe sporen nagelaten.

“Mensen zeiden wel eens tegen me; het waren toch maar negen maanden? Maar die mensen snappen het niet. Wij waren voor elkaar bestemd. We hadden zelfs al afgesproken dat we ons zouden verloven als we één jaar verkering zouden hebben”.

“In juni zou dat zijn geweest. Een soort contract hadden we gemaakt die we beiden hebben ondertekend. En toen was hij er ineens niet meer.”

BEKIJK OOK
Schaamteloze pastoor (36) misbruikt peuter tijdens bijbelstudie thuis

De dood van Sjaak kwam volledig onverwacht. Maar als Claudia terugdenkt aan de maanden voor zijn dood bekruipt haar een onrustig gevoel. Honderden scenario’s zijn al door haar hoofd gegaan. Was het toeval? Of speelde er iets waar zij niets van wist?

“Sjaak deed overal klusjes. Zo hielp hij mee op de camping waar zijn ouders een huisje hadden. Hij had soms een soort baantje voor de Jaarbeurs. Hij werkte in die tijd ook voor de Hema en hij was bezig met een opleiding tot magazijnmedewerker”.

“Daarnaast waren er mensen waar hij wel eens klusjes voor deed. De boodschappen doen voor iemand of even iets wegbrengen. Ik weet natuurlijk ook niet met wie hij allemaal precies nog meer contact had.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mannen met erg laag testosterongehalte overlijden 6 keer vaker aan COVID- 19

De avond van zijn dood gedroeg Sjaak zich bijzonder. Claudia realiseert zich dat achteraf nog extra.

“Hij smeekte haast of hij bij me mocht blijven slapen. Maar we wisten allebei dat dat van onze ouders niet mocht. Nu denk ik, had ik maar ja gezegd. Dan was Sjaak er misschien nog geweest.”

Sjaak werd niet direct gevonden. De dagen na de verdwijning van Sjaak beleefde ze in een roes.

“Ik heb meegezocht in de wijk. Sjaak had op die laatste avond een zak Chokotoffs bij zich. Ik weet nog dat ik overal keek of ik de snoeppapiertjes ergens zag. Alsof die me weer naar Sjaak zouden kunnen brengen”.

“Maar ergens voelde ik al dat het mis was. Ik heb de politiewagens op die zondag 2 april zelfs nog zien staan toen ik langs Laagraven reed. Ik dacht nog; dit zal toch niet? Maar het was wel zo.”

Dat de zaak nu opnieuw aandacht krijgt, doet Claudia goed. Ze is strijdbaar. Samen met haar gezin wil ze alles doen wat ze kan om de zaak opgelost te krijgen. Maar voor de oplossing is ze afhankelijk van anderen.

De politie, maar ook van de bewoners en de oud-bewoners van de wijk. Iedereen die iets weet, wil ik vragen; “Stap alsjeblieft naar voren. Vertel je verhaal. Het maakt voor mij en voor iedereen die van hem hield, een wereld van verschil.”

Bron: politie Nederland.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER