fbpx

Wie dichtbij fastfoodrestaurants woont, heeft vaker hart- en vaatziekten

De nabijheid van fastfoodrestaurants verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Voor het onderzoek werd het gedrag van ruim twee miljoen volwassenen geanalyseerd. De proefpersonen moesten minstens vijftien jaar op hetzelfde adres wonen en geen hart- en vaatziekten hebben voor aanvang van de studie. Vervolgens werd geteld hoeveel fastfoodrestaurants zich in een straal van 0,5, 1 en 3 kilometer van de woning bevonden en werd onderzocht wie hart- en vaatziekten kregen.

BEKIJK OOK
Chanelle (43) vertelt: door de inflatie ga ik nu met de benen wijd voor geld

Wat blijkt? Onder mensen die wonen in een stedelijke omgeving met één of meer fastfoodrestaurants binnen een straal van 500 meter van de woning, komen hart- en vaatziekten vaker voor. Dit is ook het geval bij mensen die minder dan één kilometer van twee of meer fastfoodzaken vandaan wonen. Er is bijna geen verband waar te nemen bij mensen die drie kilometer van fastfoodrestaurants wonen of in plattelandsgebieden.