Wi Sranan: Geef het parlement tanden, tijd voor het Enquêterecht

Onderzoek vergrootglas

De voorzitter van Stichting Wi Sranan, de heer Newalsing Nanhkoesingh, doet een oproep aan De Nationale Assemblee (DNA) om de Wet Enquêterecht Nationale Assemblee dringend te behandelen.

Deze wet is cruciaal voor het versterken van de democratische rechtsstaat en het herstel van vertrouwen tussen burger en bestuur.

Waarom is de Wet Enquêterecht zo belangrijk?

De samenleving snakt naar openheid, integriteit en rekenschap. Volgens artikel 79 van de Grondwet van Suriname heeft het parlement het recht van onderzoek (enquête), een grondwettelijke bevoegdheid om maatschappelijke en bestuurlijke misstanden diepgaand te onderzoeken.

De oude wet op het Enquêterecht dateert van 12 augustus 1959 (G.B. 1959 no. 67) en is sindsdien verouderd en zelden toegepast.

“Deze wet moet de tanden geven aan het parlement om werkelijk op te treden tegen corruptie, wanbeleid en vriendjespolitiek,” stelt Nanhkoesingh.

“Geen schijn van controle, maar échte waarheidsvinding, met de mogelijkheid om getuigen onder ede te horen, documenten op te vragen en verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.”

Waarom nu?

De urgentie kan niet worden onderschat. In een periode waarin het vertrouwen in de politiek diep is gedaald en burgers zich steeds meer afkeren van het systeem, moet het parlement zijn controlerende rol versterken.

Volgens Nanhkoesingh mag DNA geen passieve toeschouwer zijn, maar moet het zich opstellen als actieve waakhond van de democratie.

Hij vervolgt: “Het is tijd voor politieke moed. Tijd voor transparantie. Tijd voor het Enquêterecht. Zet het nú op de agenda van DNA.”

De memorie van toelichting maakt duidelijk dat de nieuwe wetgeving het recht van onderzoek beter zal verankeren en aanpassen aan de moderne tijd.

Onder meer de bevoegdheid om externe deskundigen te betrekken, zittingen openbaar te maken en de resultaten te rapporteren aan het volk, behoren tot de verbeteringen.

Wi Sranan roept de politieke partijen in DNA op om kleur te bekennen. “Als u écht gelooft in goed bestuur en hervorming, begin dan met deze wet. Laat zien dat u niets te verbergen heeft.”