fbpx

WHO: minder zitten, meer bewegen, voor beter verloop COVID-19

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE – Nadat de wereld al maanden is geconfronteerd met een coronapandemie, geeft de WHO eindelijk officieel het advies om meer te gaan bewegen.

gemberslank facebookQ | GFC NieuwsDoor de coronamaatregelen blijven veel meer mensen vaker en langer thuis en zitten veel langer dan ze gewend zijn. Voor sommigen wordt het veel moeilijker om dagelijks voldoende te bewegen. Maar juist in deze periode is het zeer belangrijk voor een ieder ongeacht de leeftijd om zo actief mogelijk te blijven.

Regelmatig bewegen is goed voor lichaam en geest. Het kan een positieve invloed hebben op de bloeddruk, het gewicht, reduceert de kans op hartklachten, diabetes en verschillende soorten kankers. Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op het verloop van COVID-19, meldt de WHO.

Sinds begin van dit jaar laten experts van Constantin aan GFC Nieuws weten dat wij zelf veel kunnen doen om beter bestand te zijn tegen verschillende ziekten, waaronder COVID- 19

DE BELANGRIJKE ADVIEZEN VAN DE CONSTANTIN EXPERTS

SLAAP: een gezonde nachtrust is een zeer belangrijke factor voor de weerstand. Voldoende slaap is essentieel voor de gezondheid. Een ieder die zich beter wil beschermen tegen virussen en kwalen wordt geadviseerd om ongeveer 8 uren per nacht volledig in het donker te slapen met de mobiele telefoon uitgeschakeld of op vliegtuigstand.

VITAMINE D3: er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat personen die voldoende in de zon gaan en daarmee een hoger vitamine D3 niveau in hun bloed krijgen, COVID- 19 en ook andere ziekten vaker overleven. Bovendien zijn de ziekteklachten van COVID-19 -patiënten over het algemeen milder als ze voldoende D3 in hun lichaamssysteem hebben.

VOEDING: het is erg belangrijk om te zorgen voor het consumeren van de juiste voedingsmiddelen met voldoende eiwitten, vitaminen, mineralen, sporenelementen en anti- oxidanten. De voorkeur gaat uit naar vette zeevis zoals wilde zalm en sardien, heel veel soorten en kleuren groenten (bij voorkeur onbespoten), olijfolie, diverse noten zoals amandelen, kokos en walnoten, scharreleieren, scharrelkip, veel kersen (vitamine C), granaatappels, avocado’s, probiotica, eventueel ongesuikerde witte yoghurt vanwege de probiotica (Lactobacillus bulgaricus).

BEKIJK OOK
OW start pilotproject ‘Aanpak verlaten percelen en gebouwen’

Voor de weerstand is het van eminent belang dat je een gezonde darmflora hebt. In dat kader is het erg zinvol om de geraffineerde koolhydraten uit je menu te schrappen en voldoende probiotica te consumeren. Geraffineerde koolhydraten- suiker, gebak, koek, snoep, frisdrank en dergelijken- werken de weerstand enorm tegen. Vermijdt alle gesuikerde frisdranken en voeding en kies voor puur natuur, dus zoveel mogelijk onbewerkte voeding.

BEWEGING: Het advies is om dagelijks tenminste 30 tot 40 minuten in een hoog tempo in de buitenlucht te lopen/wandelen en/of 15 minuten intervaltraining te doen. Het is bovendien erg raadzaam om niet langdurig te zitten, maar steeds even op te staan en een ommetje te lopen.

Bovendien kan een ieder indien mogelijk 2 tot 3 keer per week aan krachttraining doen. Dat kan ook thuis door bijvoorbeeld opdrukoefeningen -push ups- te doen evenals kniebuigingen met eventueel gewichten in de handen.

STRESS EN ANGST VERMINDEREN: Verder is van belang om te zorgen voor voldoende stressbeheersing en het verminderen van angstgevoelens door onder meer ruim voldoende te ontspannen en vaker bezig te zijn met leuke, positieve dingen in het leven. Teveel chronische stress en angst hebben een zeer negatieve invloed op de gezondheid, in het bijzonder de lichamelijke weerstand.

ROKEN EN ALCOHOL STOPZETTEN: personen die roken en alcohol gebruiken krijgen het advies om direct hiermee te stoppen. Roken en het drinken van alcohol hebben een extreem desastreus effect op de weerstand en algehele gezondheid. Het is daarom een erg verstandig besluit om hiermee zo snel als mogelijk te stoppen.

DIKKE MENSEN: veel wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen jaren heeft bewezen dat dik zijn, overgewicht, erg ongezond is en zorgt voor een groter risico op ernstige ziekten en een voortijdige dood. Ook bij Covid- 19 lopen mensen met overgewicht, net al diabetespatiënten en mensen met een verhoogde bloeddruk, een veel hoger risico om te overlijden. Het is daarom zeer belangrijk om te zorgen voor een normaal/gezond gewicht en vetpercentage.