fbpx

WHO komt terug op eerdere uitspraak: mensen zonder symptomen kunnen coronavirus wél verspreiden

GFC NIEUWS- Het is een van de belangrijkste vragen rondom het coronavirus: kunnen mensen die geen symptomen hebben het virus wel overdragen?
Eerder deze week zei een deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat dat nauwelijks gebeurde. Daar komt de organisatie nu op terug.
Hoewel de kans dat mensen mét symptomen het virus verspreiden groter is, is het dus wel mogelijk om ook als coronapatiënt zonder klachten anderen te besmetten met het virus.
Maria van Kerkhove, epidemioloog voor infectieziekten bij de WHO, zei maandag tijdens een persconferentie in Genève dat het virus maar “zeer zelden” wordt overdragen door mensen die geen symptomen hebben. Ze baseerde deze uitspraak op gegevens van landen die aan gedetailleerd contactonderzoek doen, zoals Singapore. Nu blijkt het allemaal toch genuanceerder te liggen dan deze uitspraak doet vermoeden, zegt de WHO.
Hoewel op basis van de gegevens van het contactonderzoek nog steeds te zeggen is dat asymptomatische besmetting níet de meest voorkomende vorm van verspreiding van het coronavirus is, wijzen er ook studies op een andere conclusie. Er zijn namelijk meerdere modelstudies die schatten dat tot wel 40% van alle besmettingen wordt veroorzaakt door mensen die het virus onder de leden hebben, maar daar niets van merken.
De specialist van de WHO zegt dat ze de woorden ‘zeer zeldzaam’ wel gebruikt heeft, maar “dat het een misverstand is om te stellen dat asymptomatische transmissie wereldwijd een zeldzaamheid is”. De onderzoeken waaruit geconcludeerd werd dat tot 40% van de besmettingen door asymptomatische personen zouden plaatsvinden heeft ze niet genoemd, omdat deze afkomstig zijn uit modelstudies.
Het exacte antwoord op hoe groot de kans is dat mensen zonder symptomen het coronavirus verspreiden, is er volgens de WHO helaas nog steeds niet. Wat de gezondheidsorganisatie wél kan zeggen, is dat mensen die hoesten of niezen het virus gemakkelijker verspreiden. De druppeltjes die daarbij vrijkomen kunnen lang in de lucht blijven hangen. Daarom benadrukken ze dat afstand houden én je handen wassen nog steeds essentieel zijn.

BEKIJK OOK
32-jarige autobestuurder kwam op weghelft truck bij fatale botsing