fbpx
WHO komt terug op eerdere uitspraak: mensen zonder symptomen kunnen coronavirus wél verspreiden

GFC NIEUWS- Het is een van de belangrijkste vragen rondom het coronavirus: kunnen mensen die geen symptomen hebben het virus wel overdragen?

Eerder deze week zei een deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat dat nauwelijks gebeurde. Daar komt de organisatie nu op terug.

Hoewel de kans dat mensen mét symptomen het virus verspreiden groter is, is het dus wel mogelijk om ook als coronapatiënt zonder klachten anderen te besmetten met het virus.

Maria van Kerkhove, epidemioloog voor infectieziekten bij de WHO, zei maandag tijdens een persconferentie in Genève dat het virus maar “zeer zelden” wordt overdragen door mensen die geen symptomen hebben. Ze baseerde deze uitspraak op gegevens van landen die aan gedetailleerd contactonderzoek doen, zoals Singapore. Nu blijkt het allemaal toch genuanceerder te liggen dan deze uitspraak doet vermoeden, zegt de WHO.

Hoewel op basis van de gegevens van het contactonderzoek nog steeds te zeggen is dat asymptomatische besmetting níet de meest voorkomende vorm van verspreiding van het coronavirus is, wijzen er ook studies op een andere conclusie. Er zijn namelijk meerdere modelstudies die schatten dat tot wel 40% van alle besmettingen wordt veroorzaakt door mensen die het virus onder de leden hebben, maar daar niets van merken.

De specialist van de WHO zegt dat ze de woorden ‘zeer zeldzaam’ wel gebruikt heeft, maar “dat het een misverstand is om te stellen dat asymptomatische transmissie wereldwijd een zeldzaamheid is”. De onderzoeken waaruit geconcludeerd werd dat tot 40% van de besmettingen door asymptomatische personen zouden plaatsvinden heeft ze niet genoemd, omdat deze afkomstig zijn uit modelstudies.

Het exacte antwoord op hoe groot de kans is dat mensen zonder symptomen het coronavirus verspreiden, is er volgens de WHO helaas nog steeds niet. Wat de gezondheidsorganisatie wél kan zeggen, is dat mensen die hoesten of niezen het virus gemakkelijker verspreiden. De druppeltjes die daarbij vrijkomen kunnen lang in de lucht blijven hangen. Daarom benadrukken ze dat afstand houden én je handen wassen nog steeds essentieel zijn.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…