WHO: kleuters mogen maar een uurtje per dag op de smartphone

Redactie GFC Nieuws — Kinderen jonger dan 5 jaar zouden per dag hooguit een uurtje met een smartphone bezig mogen zijn. Zijn zij jonger dan een jaar, dan zouden zij helemaal niet in de buurt van een mobieltje moeten komen. Dat adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hoe korter kinderen achter het scherm zitten, des te beter, zei de WHO woensdag.

De richtlijnen zijn enigszins vergelijkbaar met een soortgelijk advies van de Amerikaanse academie voor kindergeneeskunde.

Die adviseert dat kinderen jonger dan 18 maanden schermen moeten vermijden.

Ouders van jonge kinderen jonger dan 2 jaar moeten kiezen voor ‘hoogwaardige programmering’ met educatieve waarde. Die zou moeten worden bekeken met een ouder die de kinderen helpt begrijpen wat ze zien.

De WHO ging niet gedetailleerd in op de schade die kan worden veroorzaakt door te veel schermtijd. De organisatie zei dat de richtlijnen – die ook aanbevelingen bevatten voor fysieke activiteit en slaap – nodig waren om de toenemende zittende levensstijl van de bevolking in het algemeen aan te pakken.

Het instituut merkte op dat te weinig lichamelijke activiteit een belangrijke risicofactor is voor overlijden en bijdraagt aan de toename van obesitas.

Het bureau zei ook dat baby’s van minder dan een jaar oud elke dag minstens een half uur op hun buik moeten liggen en dat oudere kinderen elke dag minstens drie uur lichaamsbeweging moeten krijgen.