fbpx

WHO bezorgd over Covid-golf in China

GFC NIEUWSREDACTIE- Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het agentschap “bezorgd is over het risico voor het leven in China” te midden van de explosieve verspreiding van het coronavirus over het land en het gebrek aan uitbraakgegevens van de Chinese overheid.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat het agentschap onlangs Chinese functionarissen heeft ontmoet om het belang te onderstrepen van het delen van meer details over COVID-19-kwesties, waaronder ziekenhuisopnamecijfers en genetische sequenties, zelfs als de pandemie wereldwijd blijft afnemen sinds het eind 2019 begon.

“Gegevens blijven essentieel voor de WHO om regelmatige, snelle en robuuste risicobeoordelingen van de wereldwijde situatie uit te voeren”, zei Tedros tijdens een persconferentie.

Tedros zei dat hij begreep waarom tal van landen onlangs maatregelen hebben genomen tegen reizigers die uit China komen, en zei dat “het begrijpelijk is dat sommige landen stappen ondernemen om hun burgers te voorkomen” gezien de leegte van informatie over COVID-19.

BEKIJK OOK
Enorme menigte - meer dan 100.000 - in Israël protesteert tegen Netanyahu’s wetswijzigingen

Michael Ryan, hoofd noodsituaties van de WHO, zei dat de testprotocollen die door sommige landen werden geïmplementeerd, geen beperking tegen reizen waren. “Het is geen buitensporige maatregel op basis van de risicobeoordeling van individuele landen,” zei Ryan.

Hij merkte op dat China de afgelopen drie jaar enkele van ‘s werelds strengste regels met betrekking tot COVID-19 heeft gehad. “De realiteit voor China is dat veel landen (nu het gevoel hebben) dat ze niet genoeg informatie hebben om hun risicobeoordeling te baseren,” zei hij.

Eerder deze week bekritiseerden Chinese functionarissen scherpe COVID-19-testvereisten die werden opgelegd aan bezoekers uit China en dreigden ze met tegenmaatregelen tegen betrokken landen, waaronder de VS en verschillende Europese landen.