fbpx

WhatsApp-fraude biedt ‘1000GB gratis Internet’

GFC NIEUWS-WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor. Het is één van de meest populaire apps op Android en iOS, en is wordt vaker het slachtoffer van fraudeurs.

De laatste vorm van oplichting biedt gebruikers 1000GF gratis Internet aan, maar die aanbieding is te goed om waar te zijn.

Gebruikers worden doorverwezen via een link die leidt naar een valse website.

In een blog over deze fraude, legt onderzoeker Luis Lubeck uit: “Wat ons meteen opvalt, is dat de URL in het bericht niet een officieel WhatsApp domein is.”

“Evenwel gebruiken bedrijven soms tussenpersonen om hun producten te promoten. Het is daarom belangrijk dat gebruikers eerst op de website van het bedrijf natrekken of een dergelijke promotie gaande is.”

“Als de aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is het zeer waarschijnlijk ook vals.”

Hij waarschuwt ook voor verzoeken via WhatsApp van een van je contacten om een verificatiecode voor de app door te sturen. Er zijn oplichters actief die op deze manier toegang proberen te krijgen tot jouw account. Stuur de code niet door.

BEKIJK OOK
Santokhi: “Energie blijft strategische prioriteit voor Caricom-landen”

Je WhatsApp-account is gekoppeld aan je telefoonnummer. Als je deze wilt veranderen, moet je dat bevestigen met een verificatiecode die je per sms krijgt. Stuur je die code door aan derden, dan verlies jij de toegang tot je account. Kwaadwillenden proberen de code in handen te krijgen, zodat ze jouw WhatsApp kunnen overnemen.

Als fraudeurs toegang hebben tot jouw account, kunnen zij zich voordoen als jou en bijvoorbeeld betaalverzoeken sturen aan je vrienden en familie. Ook kunnen ze de truc opnieuw uitvoeren en zo meerdere telefoonnummers overnemen.

Als cybercriminelen toegang hebben tot jouw WhatsApp-account, verwijder dan de app en installeer deze opnieuw. Zo krijg je zelf weer een verificatiecode om de app aan jouw nummer te koppelen. Het kan dan wel voorkomen dat al je gesprekken worden verwijderd.