fbpx
Wetenschappers vinden 120-miljoen-jaar-oude krokodil die liep op twee poten

GFC NIEUWS- Sommige krokodillen liepen vroeger op twee poten en verplaatsten zich voort zoals ook dinosaurussen dat deden.

Tot die verrassende conclusie komen Australische onderzoekers nadat ze in Zuid-Korea enkele zeer opmerkelijke pootafdrukken ontdekten. In eerste instantie dachten ze dat de afdrukken waren achtergelaten door een flinke, tweebenige pterosaurus. Maar nader onderzoek wijst uit dat ze toebehoren aan krokodilachtigen. Deze moeten zich 110 tot 120 miljoen jaar geleden aldaar op twee benen hebben voortbewogen.

“De voetafdrukken zijn ongeveer 24 centimeter lang, wat suggereert dat de dieren die ze achterlieten, benen hadden die ongeveer net zo lang waren als die van een volwassen mens,” vertelt onderzoeker Anthony Romilio. “Het moeten verder lange dieren zijn geweest, met een lengte van meer dan drie meter. En hoewel we overal in het gebied voetafdrukken hebben gevonden, is er geen enkele handafdruk te zien.”

Het leidde de onderzoekers al snel tot de conclusie dat het om een tweebenige soort ging. Een dinosaurus ligt dan voor de hand. Maar de voetafdrukken leken bij nader inzien helemaal niet op die van een dinosaurus. “Dinosaurussen en hun afstammelingen, de vogels, lopen op hun tenen,” licht onderzoeker Kyung Soo Kim toe. “Krokodillen lopen op echt op het platte deel van hun voet, zoals mensen doen.”

De krokodillen die de sporen achterlieten, moeten iets meer dan drie meter lang zijn geweest en de lengte van hun poten was grofweg vergelijkbaar met die van volwassen mensen.

De onderzoekers kunnen dan ook maar één conclusie trekken: de sporen zijn achtergelaten door krokodillen die liepen als dinosaurussen. “Normaal gesproken lopen krokodillen gehurkt en creëren ze sporen die heel breed zijn,” aldus Kim. “Maar onze sporen zijn heel smal en dat maakte het – in combinatie met het feit dat er geen sporen te vinden zijn van een staart die ze achter zich aansleepten – duidelijk dat deze dieren zich op twee benen voortbewogen.”

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…