fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Wetenschappers verzwijgen vaak dat zij gesponsord worden door bedrijven die belang hebben bij hun onderzoek

Dr. Howard A Burris III is voorzitter van de Amerikaanse vereniging voor Klinische Oncologie (ASCO), een club met 40.000 leden. Wanneer hij aanbevelingen doet over kankergeneesmiddelen, waar tientallen miljarden dollars mee gemoeid zijn, wordt naar hem geluisterd. Er is echter één maar: Burris vergeet consequent te melden dat hij gesponsord wordt door de bedrijven die deze geneesmiddelen maken.

In geen van de laatste 50 artikelen die hij schreef, maakt hij melding van de miljoenen dollars die hij van de industrie ontvangt.

En dat is belangrijk: van wetenschappers wordt verwacht dat zij dit soort relaties melden, zodat duidelijk wordt of hun onderzoek mogelijk beïnvloed werd door belanghebbende bedrijven.

De Times en ProPublica onthulden onlangs dat dr. Robert J. Alpern, decaan van de Yale School of Medicine, in een artikel over een experimenteel medicijn tegen een nierziekte niet meldde dat hij in het bestuur zit van het bedrijf dat dit medicijn maakt.

OOK INTERESSANT
Suriname gekozen als vicevoorzitter 78ste sessie Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Toen vervolgens journalisten de Clinical Journal of the American Society of Nephrology, die het artikel had gepubliceerd, benaderden, bleek dat geen van de 12 coauteurs had opgegeven dat zij belangen hadden in het bedrijf.

“Ze vervalsen in feite de informatie waar anderen op vertrouwen om dat onderzoek te beoordelen,” zei Dr. Jeffrey R. Botkin van de Universiteit van Utah. “Geld is een zeer krachtige beïnvloeder en de meningen van mensen worden subtiel beïnvloed door die financiële relatie.”

Het fundamentele probleem lijkt de symbiotische relatie te zijn tussen artsen, wetenschappelijke tijdschriften en medische bedrijven. Allen hebben elkaar nodig, maar het is het geld van de laatste dat de andere twee in leven houdt.