Van Madagaskar tot Canada en zelfs Nieuw-Zeeland: op 11 november rolden bizarre seismische golven over de aarde en wetenschappers zitten drie weken later nog altijd met de handen in het haar.
Op 11 november pikten seismologische stations over de hele wereld twintig minuten lang golven op die afkomstig leken van een zware aardbeving. Maar nergens ter wereld deed er zich die dag een zware aardschok voor.
Onderzoekers hebben intussen de oorsprong van de golven kunnen achterhalen: het eiland Mayotte ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. Maar daar gebeurde op 11 november niets noemenswaardigs. “Ik denk niet dat ik ooit al zoiets heb gezien”, vertelt seismoloog Göran Ekström van de universiteit van Columbia aan National Geographic.
Wat wetenschappers vooral verbaast, is de zuiverheid van de golf en de precieze frequentie waarmee de verschillende golven op elkaar volgden. De meeste aardbevingen sturen namelijk verschillende golven uit met verschillende frequenties, maar het signaal vanuit Mayotte was een zuivere golf die zich elke 17 seconden herhaalde.
Intussen doen verschillende theorieën de ronde. Mogelijk werd een meteorietinslag niet gedetecteerd of barstte een onderwatervulkaan uit. Die laatste theorie lijkt ook plausibel volgens de Franse geologische dienst: “Het kan een teken zijn dat magma onder een vulkanisch eiland aan het bewegen is.”