fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Wetenschappers scannen hersenen psychopaat om te onthullen ‘wat een moordenaar maakt’

GFC NIEUWS- John Massey, de toen 27-jarige gangster, was de langstzittende gevangene in het Verenigd Koninkrijk en werd bijna 43 jaar gevangengezet en ontvluchtte drie keer.

Nu, 71, had hij een hersenscan en andere tests voor een TV show om uit te zoeken wat hem dreef om al die jaren mensen te vermoorden.

Artsen vonden uit dat genen hem waarschijnlijk tot een moordenaar maakte.
En hersenafwijkingen betekende dat hij angst en empathie miste.

Gekoppeld aan pijnlijke kinderjaren, bezat Massey een perfecte combinatie van risicofactoren voor het begaan van de meest gruwelijke misdaden, zeggen psychologen.

De scan onthult dat hij een kleine amygdala.

De amygdala is een amandelvormige structuur die betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties, en maakt deel uit van het limbisch systeem. Het staat in verbinding met de orbitofrontale cortex, de thalamus, de hypothalamus en de hippocampus. De orbitofrontale cortex is belangrijk bij het maken van plannen en beslissingen.

De amygdala stuurt verschillende emoties aan zoals agressie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat als mensen een kleinere amygdala hebben, zij ook agressiever zijn.

OOK INTERESSANT
Gewapende mannen vallen goudzoekers Godo-olo aan

Angst is één van de belangrijkste emoties die de amydala reguleert. Angst is een aangeboren emotie, zelfs baby’s hebben al een schrikreactie die wordt veroorzaakt door de amygdala.

Prof Adrian Raine, een neurocriminoloog die hersenen heeft bestudeerd en veroordeelde moordenaars wereldwijd, zegt: “Als de amygdala gekrompen is, wort de individu onbevreesd.”

Psychopaten hebben ook kleinere amygdalas.

De scan onthulde verder een vergroot striatum, het ‘pleziercentrum’ of ‘beloningscentrum’ in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol bij positieve ervaringen en de belonende effecten van (ook verslavend) gedrag.

Prof Raine vervolgt: “De acties van Massey warden deels geleid door een brein welke altijd bevrediging zocht.”

DNA-testen wezen ook uit dat Massey ook een gen heeft die stress vermindert.

Deskundigen hopen dat de bevindingen kunnen helpen bij het voorkomen van geweldsmisdrijven door het identificeren van personen met risicofactoren.