fbpx

Wetenschappers ontwikkelen kankervaccin om tegelijkertijd hersenkanker te doden en voorkomen

GFC NIEUWSREDACTIE- Wetenschappers maken gebruik van een nieuwe manier om kankercellen om te zetten in krachtige, antikankermiddelen.

In het nieuwste werk van het laboratorium van Khalid Shah, MS, Ph.D., in Brigham and Women’s Hospital, een van de oprichters van het Mass General Brigham gezondheidszorgsysteem, hebben onderzoekers een nieuwe celtherapiebenadering ontwikkeld om gevestigde tumoren te elimineren en immuniteit op lange termijn te induceren, waarbij het immuunsysteem wordt getraind zodat het kan voorkomen dat kanker terugkeert.

Het team testte hun dubbele actie, kankerdodende vaccin in een geavanceerd muismodel van het dodelijke glioblastoom van hersenkanker, met veelbelovende resultaten.

Kankervaccins zijn een actief onderzoeksgebied voor veel laboratoria, maar de aanpak die Shah en zijn collega’s hebben gekozen, is anders.

In plaats van geïnactiveerde tumorcellen te gebruiken, hergebruikt het team levende tumorcellen, die een ongebruikelijk kenmerk bezitten.

BEKIJK OOK
Buiten wandelen blijkt meer voordelen voor de geestelijke gezondheid te hebben dan binnen lopen

Net als duiven die terugkeren naar de rustplaats, zullen levende tumorcellen lange afstanden afleggen door de hersenen om terug te keren naar de plaats van hun medetumorcellen.

Gebruikmakend van deze unieke eigenschap, heeft het team van Shah levende tumorcellen ontworpen met behulp van de genbewerkingstool CRISPR-Cas9 en ze hergebruikt om tumorceldodingsmiddel vrij te geven.

Bovendien werden de gemanipuleerde tumorcellen ontworpen om factoren tot expressie te brengen die ze gemakkelijk zouden maken voor het immuunsysteem om te herkennen, te taggen en te onthouden, waardoor het immuunsysteem wordt voorbereid op een antitumorrespons op de lange termijn.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine.