Wetenschappers ontwikkelen gedachten-lezende machine die gedachten omzet in zinnen

GFC NIEUWS- Een gedachten-lezende machine die gedachten in ‘real time’ omzet in volledige zinnen kan een revolutie teweegbrengen in de communicatie met personen die niet kunnen praten of bewegen.
Het heeft een nauwkeurigheidsgraad van 97% – tweemaal hoger dan andere hersensignaal decodeerapparaten.
Neurowetenschapper Edward Chang van de Universiteit van Californië in San Francisco en zijn team slaagden erin de computer de antwoorden op negen verschillende vragen af te laten lezen in het brein.
Het is een demonstratie van het ‘in realtime decoderen van spraak tijdens een interactieve conversatie’, stelt het team trots in zijn onderzoeksverslag.
Chang slaagde erin de gedachten af te lezen van drie epilepsiepatiënten, die overigens gewoon konden praten, nadat ze een vraag hadden gekregen. Het ging om eenvoudige, gesloten vragen zoals ‘naar welk muziekinstrument luister je graag?’
De patiënten konden op de vragen in totaal 24 antwoorden geven. Door mee te wegen wat de vraag was, kon de computer beter beredeneren welk antwoord de patiënt probeerde te geven: het antwoord ‘zeven’ valt bijvoorbeeld af als antwoord op de muziekinstrument-vraag.

Overige berichten