fbpx
Wetenschappers ontdekken zeldzame kinderziekte bij 66 miljoen jaar oude dinosaurus

GFC NIEUWS- Een zeldzame ziekte, vooral gevonden bij kinderen, is ontdekt bij een gesnavelde dinosaurus die 66 miljoen jaar geleden leefde.

Het zou gaan om een goedaardige tumor met de naam LCH, een pijnlijke aandoening, die vooral voorkomt bij jonge jongens.

Wetenschappers aan de universiteit van Tel Aviv hebben een tumor ontdekt die zowel jonge kinderen als dinosauriërs treft. Langerhans Cel Histiocytose (LCH), is een verschijning dat vandaag de dag zeer zeldzaam is. Het gezwel is goedaardig en komt voor bij jonge kinderen, vooral jongens.

De onderzoekers vergeleken twee menselijke rugwervels met die van een Hadrosaurus. “Een ziekte vinden bij een skelet of fossiel is zeer gecompliceerd. Verschillende ziektes laten verschillende sporen achter op de botten. LHC, daarentegen, is duidelijk herkenbaar aan de sporen die het achter laat op het skelet, zoals bij de Hadrosaurus”, zegt Hila May van de TAU’s Sackler Faculty of Medicine aan de CNN.

“Het is de eerste keer dat LCH ontdekt wordt bij een dinosaurus. Met nieuwe technologieën, zoals micro-CT-scans, konden we de structuur nabootsen van het letsel en de bloedvaten die erdoor stroomden.”

Over LCH bij mensen wordt al een tijdje gediscussieerd of het wel degelijk kanker is of niet. De ziekte kan spontaan verdwijnen, wat bij een andere vorm van kanker niet veel voorkomt.

“De meeste tumors die gelinkt worden aan LCH zijn erg pijnlijk en verschijnen vaak plots in de botten van kinderen tussen twee en tien. Gelukkig verdwijnen ze ook meestal zonder tussenkomst van een arts”, aldus May.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…