fbpx

Wetenschappers ontdekken oorzaak Covid-teen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Wetenschappers geloven dat ze de oorzaak achter de “Covid-teen” hebben ontdekt, een bijwerking die sommige coronaviruspatiënten treft.

Bevindingen van een nieuwe studie onthullen dat de bijwerkingen van gezwollen tenen deel uitmaken van de immuunrespons van het lichaam bij het bestrijden van het coronavirus.

Een Covid-teen wordt gekenmerkt door een huid die rood of paars lijkt en in sommige geregistreerde gevallen pijnlijk en met pus gevuld kan zijn.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Tiener (19) in Suriname: ik ging mijn tweede prikje halen maar werd weggestuurd

Een studie met 50 patiënten met een vermoedelijke Covid-teen en 13 patiënten met vergelijkbare gevallen die niet geassocieerd zijn met Covid, toonde dat twee delen van het immuunsysteem van het lichaam betrokken waren bij de ontwikkeling van bijwerkingen.

Het ene is een antiviraal eiwit genaamd type 1 interferon dat binnendringende cellen bestrijdt, en het andere is een antilichaam dat niet alleen het binnendringende virus aanvalt, maar ook menselijke cellen en weefsels, schrijft Eminetra.

BEKIJK OOK
Koppige roker die dreigt te stikken krijgt hulp van Jonathan Clarke

Onderzoekers bekeken ook cellen die langs de binnenkant van kleine bloedvaten lopen, haarvaten genaamd die het getroffen gebied belijnen.

Onderzoekers van de Universiteit van Parijs hebben ontdekt dat door virussen veroorzaakte vasculaire schade een belangrijk mechanisme kan zijn voor de rood / paarse kleur achter de tenen van Covid.

Dr. Ivan Bristow, een Britse podotherapeut, zei dat Covid-teen over het algemeen spontaan verdwijnt, vergelijkbaar met de chilblaïnelaesies die worden aangetroffen bij mensen die langdurig aan de kou zijn blootgesteld of een slechte bloedsomloop hebben. In sommige gevallen kan echter extra medicatie nodig zijn voor de behandeling, zoals crème.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER