fbpx
Wetenschappers ontdekken het dichtstbijzijnde zwarte gat nabij de aarde

GFC NIEUWS- Astronomen hebben het dichtstbijzijnde zwarte gat tot nu toe gevonden.

Het bevindt zich op slechts 1000 lichtjaar van de aarde – dichtbij genoeg om zonder telescoop de sterren te zien die eromheen draaien.

Het zwarte gat werd bij toeval ontdekt door een team astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Duitsland. Het team zocht naar koppels van sterren waarbij de ene ster zo snel draait, dat hij materiaal van zijn evenaar af slingert. Zo krijgt hij een soort ring van zijn eigen plasma om zich heen.

Het nieuwe zwarte gat is niet alleen het dichtstbijzijnde dat wetenschappers ooit hebben gevonden, maar ook het eerste dat is aangetroffen in een drievoudig systeem. Bovendien is het een van de weinige inactieve zwarte gaten die men heeft kunnen waarnemen.

De meeste zwarte gaten zijn waarschijnlijk net als dit exemplaar vrijwel onzichtbaar. Meer van dit soort vondsten kunnen ons daarom helpen grip te krijgen op het precieze aantal zwarte gaten in ons sterrenstelsel.

Het zwarte gat bevindt zich dan wel relatief dichtbij, we hoeven ons er gelukkig geen zorgen om te maken. “De aarde is niet in gevaar”, zeggen de wetenschappers van European Southern Observatory (ESO) die de ontdekking deden. “De twee sterren in het systeem staan er een stuk dichterbij dan wij. Aangezien zij er niet in vallen, zullen wij er al helemaal niet in vallen,” klinkt het.

Meer nieuws

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…