fbpx

Wetenschappers ontdekken het dichtstbijzijnde zwarte gat nabij de aarde

GFC NIEUWS- Astronomen hebben het dichtstbijzijnde zwarte gat tot nu toe gevonden.

Het bevindt zich op slechts 1000 lichtjaar van de aarde – dichtbij genoeg om zonder telescoop de sterren te zien die eromheen draaien.Het zwarte gat werd bij toeval ontdekt door een team astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Duitsland.

Het team zocht naar koppels van sterren waarbij de ene ster zo snel draait, dat hij materiaal van zijn evenaar af slingert. Zo krijgt hij een soort ring van zijn eigen plasma om zich heen.

Het nieuwe zwarte gat is niet alleen het dichtstbijzijnde dat wetenschappers ooit hebben gevonden, maar ook het eerste dat is aangetroffen in een drievoudig systeem. Bovendien is het een van de weinige inactieve zwarte gaten die men heeft kunnen waarnemen.

BEKIJK OOK  Concert King Koyeba ondanks de regen geslaagd

De meeste zwarte gaten zijn waarschijnlijk net als dit exemplaar vrijwel onzichtbaar. Meer van dit soort vondsten kunnen ons daarom helpen grip te krijgen op het precieze aantal zwarte gaten in ons sterrenstelsel.

Het zwarte gat bevindt zich dan wel relatief dichtbij, we hoeven ons er gelukkig geen zorgen om te maken.

“De aarde is niet in gevaar”, zeggen de wetenschappers van European Southern Observatory (ESO) die de ontdekking deden. “De twee sterren in het systeem staan er een stuk dichterbij dan wij. Aangezien zij er niet in vallen, zullen wij er al helemaal niet in vallen,” klinkt het.