fbpx

Wetenschappers ontdekken eiwit in longen dat COVID-19-infectie blokkeert – “Natuurlijke beschermende barrière”

GFC NIEUWSREDACTIE- Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben een eiwit in de long ontdekt dat SARS-CoV-2-infectie blokkeert en een natuurlijke beschermende barrière vormt in het menselijk lichaam.

Dit eiwit, het leucinerijke repeat-containing protein 15 (LRRC15), is een ingebouwde receptor die het SARS-CoV-2-virus bindt zonder de infectie door te geven.

Het onderzoek opent een geheel nieuw gebied van immunologisch onderzoek rond LRRC15 en biedt een veelbelovende route om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen om virale infecties door coronavirussen zoals COVID-19 te voorkomen of fibrose in de longen aan te pakken.

De studie werd op 9 februari 2023 gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Biology. Het werd geleid door professor Greg Neely met zijn teamleden Dr. Lipin Loo, een postdoctoraal onderzoeker, en promovendus Matthew Waller aan het Charles Perkins Centre en de School of Life and Environmental Sciences.

De auteurs zeiden dat ze twee strategieën tegen COVID-19 ontwikkelen met behulp van LRRC15 die op meerdere varianten kunnen werken – een die zich richt op de neus als een preventieve behandeling en een andere gericht op de longen voor ernstige gevallen.

OOK INTERESSANT
Inname verwerkt rood vlees gekoppeld aan verhoogde incidentie bloedkanker

De onderzoekers zeiden ook dat de aanwezigheid of het ontbreken van LRRC15, dat betrokken is bij longherstel, een belangrijke indicatie is van hoe ernstig een COVID-19-infectie kan worden.

“Een groep aan het Imperial College London ontdekte onafhankelijk dat afwezigheid van LRRC15 in het bloed geassocieerd is met ernstiger COVID, wat ondersteunt wat we denken dat er gebeurt.”, zei Dr. Loo. “Als je minder van dit eiwit hebt, heb je waarschijnlijk ernstige COVID. Als je er meer van hebt, is je COVID minder ernstig.

“We proberen nu precies te begrijpen waarom dit het geval is.”

Het onderzoek omvatte het screenen van menselijke celculturen op genen en het onderzoeken van de longen van menselijke COVID-19-patiënten.