fbpx

Wetenschappers ontdekken dat je armer voelen dan je vrienden verband houdt met slechtere geestelijke gezondheid

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie van psychologen aan de Universiteit van Cambridge heeft aangetoond dat jonge mensen die zichzelf zien als afkomstig uit armere milieus dan hun leeftijdsgenoten, meer kans hebben op een lager zelfbeeld en het slachtoffer zijn van pesten.

Het onderzoek onthulde ook dat zowel degenen die zich armer voelen als degenen die zich rijker voelen, meer kans hebben om zich bezig te houden met pesten.

De bevindingen van de studie suggereren dat het voelen van een gevoel van economische gelijkheid tussen vrienden geassocieerd is met de beste resultaten voor geestelijke gezondheid en sociaal gedrag.

Hoewel economische achterstand op een samenlevingsbreed spectrum al lang in verband wordt gebracht met geestelijke gezondheid en sociale problemen bij jongeren, is de nieuwe studie een van de eerste die aantoont dat alleen al het gevoel armer te zijn in vergelijking met die in je directe sociale sfeer verband kan houden met negatieve psychologische uitkomsten.

Volgens onderzoekers staan oordelen die we over onszelf maken via “sociale vergelijking” in de vroege adolescentie – hoe populair of aantrekkelijk we denken dat we zijn, vergeleken met anderen – centraal in ons ontluikende zelfgevoel, en waargenomen economische status kan bijdragen aan deze ontwikkeling.

BEKIJK OOK
CEO heeft biologische leeftijd met minstens 5 jaar verminderd door medisch programma van ruim $ 2 miljoen

“Adolescentie is een tijdperk van overgangen wanneer we sociale vergelijkingen gebruiken om zelfoordelen te vellen en ons zelfgevoel te ontwikkelen,” zei hoofdauteur Blanca Piera Pi-Sunyer, een Cambridge Gates Scholar en Ph.D. kandidaat in de afdeling Psychologie van de universiteit.

“Een gevoel van onze economische positie, niet alleen in de bredere samenleving, maar ook in onze directe omgeving, kan problematisch zijn voor ons gevoel van verbondenheid,” zei Piera Pi-Sunyer. “Erbij horen is vooral belangrijk voor het welzijn en het psychosociaal functioneren tijdens de adolescentie.”

“Ons onderzoek suggereert dat welvaartsvergelijkingen met de mensen om ons heen kunnen bijdragen aan een gevoel van sociale en persoonlijke eigenwaarde als we jong zijn.”

De nieuwste studie, onlangs gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry, werd mede geleid door Piera Pi-Sunyer en Dr. Jack Andrews van de Universiteit van New South Wales, als onderdeel van een onderzoeksproject uitgevoerd door Cambridge psycholoog Prof Sarah-Jayne Blakemore.

De onderzoekers analyseerden waargenomen economische ongelijkheid binnen vriendschapsgroepen onder 12.995 kinderen in het VK op 11-jarige leeftijd.