fbpx

Wetenschappers: homoseksuele mannen hebben twee keer zoveel kans op darmziekte

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een recente studie van Case Western Reserve University en University Hospitals Cleveland Medical Center (UH), hebben homoseksuele mannen meer dan twee keer zoveel kans als heteroseksuele mannen om inflammatoire darmziekte (IBD) te ontwikkelen wanneer beide groepen deelnemen aan seksuele activiteit met een hoog risico.

De studie werd onlangs gepubliceerd in het peer-reviewed medische tijdschrift Gut.

“Voor zover wij weten, is dit de eerste grote populatie-gebaseerde studie die een hogere prevalentie van IBD aantoont bij mannen die zich bezighouden met een hoog risico op seksuele activiteit van hetzelfde geslacht,” zei Emad Mansoor, hoofdauteur van de studie en assistent-professor aan de Case Western Reserve School of Medicine en UH. “Onze studie zal naar verwachting een nieuw onderzoeksgebied openen naar gastro-intestinale ontstekingsaandoeningen.”

“Het bestuderen van de oorzaak van IBD in deze ondervertegenwoordigde patiëntenpopulatie in vergelijking met andere patiëntengroepen,” zei Fabio Cominelli, corresponderend studieauteur, professor aan de School of Medicine en chief scientific officer bij UH, “zal ons in staat stellen om de oorzaak van ziekteontwikkeling bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verder te onderzoeken en gepersonaliseerde precisiegeneeskunde en behandelingsstrategieën te ontwikkelen, terwijl ook het stigma wordt verminderd.”

Het belang van de studie wordt benadrukt door het feit dat, volgens Gallup, meer dan 7,1% van de Amerikanen zich identificeert als LGBTQIA +, een stijging van 5,6% in 2020.

Tussen 2002 en 2022 analyseerden de onderzoekers zelfgerapporteerde gegevens van personen die werden behandeld bij 58 zorgorganisaties in de Verenigde Staten.

BEKIJK OOK
Diabetesmedicijn gelinkt aan verminderd risico op dementie

Volgens de gegevens had 0,8% van de personen met een diagnose van hoogrisicoactiviteit van hetzelfde geslacht de ziekte van Crohn en 1,26% had colitis ulcerosa. Deze resultaten werden vergeleken met die van mannen die deelnemen aan heteroseksueel gedrag met een hoog risico, van wie 0,49% de ziekte van Crohn had en 0,52% colitis ulcerosa.

Deze studie definieerde seksuele activiteit met een hoog risico als seksueel contact zonder barrièrebescherming en het hebben van verschillende seksuele partners.

Het team analyseerde ook verder de gegevens met betrekking tot de ziekte van Crohn en ontdekte dat mannen die zich bezighielden met een hoog risico op seksuele activiteit van hetzelfde geslacht meer kans hadden op peri-anale ziekte, waaronder peri-anaal abces, rectaal abces en strictiserende ziekte van de dikke darm of dunne darm.

Onder degenen met ernstige manifestaties van colitis ulcerosa, hadden mannen die zich bezighielden met een hoog risico op seksuele activiteit van hetzelfde geslacht meer kans om gedeeltelijke colectomie te ondergaan.

De bevindingen zullen verder worden geëvalueerd door het team – inclusief een onderzoek naar de mogelijke rol van het darmmicrobioom – tijdens een langetermijnstudie waarmee onderzoekers deelnemers in de loop van de tijd kunnen volgen.

Het team zal zijn onderzoek voortzetten om beter te begrijpen of en hoe LGBTQIA + -personen vatbaarder zijn voor gastro-intestinale stoornissen door dit jaar te financieren voor het Cleveland Digestive Diseases Research Core Center (DDRCC).