fbpx

Wetenschappelijk symposium over ‘Motorische beperking bij kinderen’

GFC NIEUWS- Op 30 november zal als afsluiter van het 2-jarige VLIR- South Initiative een wetenschappelijk symposium georganiseerd worden omtrent Cerebrale Parese, voor medici,
paramedici en andere belangstellenden.

Tegelijkertijd zal er voor ouders, verzorgers en begeleiders
van kinderen met Cerebrale Parese een informatie dag gehouden worden.

Aanleiding symposium

De Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW) in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) erkennen de nood aan het optimaliseren van de zorg voor kinderen met een motorische beperking, en meer specifiek met Cerebrale Parese.

Cerebral Palsy, of te wel Cerebrale Parese is de meest voorkomende neuromotorische aandoening bij kinderen en wordt veroorzaakt door beschadiging in de delen van de hersenen die ons in staat stellen onze spieren te gebruiken.

Meestal ontstaat de beschadiging tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling of kort na de geboorte.

Een vroegtijdige onderkenning en vroege stimulatie binnen een multidisciplinaire aanpak kan kinderen helpen meer controle over hun lichaam te krijgen en zo de kwaliteit van leven bevorderen en behouden.

In het kader van optimalisatie van de zorg voor kinderen met Cerebrale Parese zijn onder andere twee fondsen aangeschreven om het uitzetten van verbeterplannen te ondersteunen.

BEKIJK OOK
Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld wil herdenkingsdienst oppakken

The Research Foundation van Cerebral Palsy Alliance, een Australisch fonds, heeft in 2018 tot begin 2019 voor 1 jaar ondersteuning geboden bij het opzetten van een Surinaams Cerebrale Parese Register.

Het belang van het registreren van kinderen met Cerebrale Parese, is om de doelgroep in kaart te brengen en informatie te verzamelen.

Met deze informatie kan de grootte van de problemen en de specifieke noden verduidelijkt worden en ook aan stakeholders bezorgd worden
(overheidsinstanties, zorgverzekeraars).

Om een optimale registratie te verkrijgen, dient de diagnosestelling en snelle doorverwijzing bij kinderen met Cerebrale Parese in Suriname verbeterd te worden.

Diagnosestelling op vroege leeftijd is van groot belang voor het welzijn van de kinderen en de familie.

Snelle doorverwijzing naar diagnose-specifieke vroegtijdige interventies is noodzakelijk om motorische en cognitieve plasticiteit te optimaliseren en secundaire complicaties te voorkomen.