fbpx

Wetenschappelijk onderzoek toont neutralisatie coronavirus door tandpasta en mondwater

GFC NIEUWS- Een Klinisch onderzoeksprogramma dat momenteel wordt uitgevoerd, zal het het potentieel van mondgezondheidsproducten in relatie tot het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus, moeten valideren.
Laboratoriumstudies tonen aan dat tandpasta’s die zink of tin bevatten en mondwaterformules met cetylpyridiniumchloride (CPC) het virus dat COVID-19 veroorzaakt, met 99,9 procent neutraliseren.
De onderzoeken zijn onderdeel van een Colgate-onderzoeksprogramma dat klinische onderzoeken doet onder geïnfecteerde mensen. De werkzaamheid van mondverzorgingsproducten worden beoordeeld op basis van een verminderde hoeveelheid van het virus in de mond, waardoor de overdracht van COVID-19 mogelijk wordt vertraagd.
Laboratoriumstudies met Rutgers New Jersey Medical School (NJMS), onderdeel van een Colgate-onderzoeksprogramma, tonen aan dat tandpasta’s die zink of tin bevatten en mondwaterformules met cetylpyridiniumchloride (CPC) het virus dat COVID-19 veroorzaakt met 99,9 procent neutraliseren.
Het is de eerste keer dat er laboratoriumstudies met tandpasta worden uitgevoerd. De tandpasta van Colgate Total en Meridol neutraliseerden het virus binnen twee minuten contact.
Colgate Plax en Colgate Total mondspoelingen waren na 30 seconden even effectief. De onderzoeken zijn in oktober voltooid en werden uitgevoerd in samenwerking met het Public Health Research Institute en Regional Biosafety Laboratories van Rutgers New Jersey Medical School (NJMS).
De resultaten suggereren dat sommige tandpasta’s en mondspoelingen de verspreiding van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, kunnen helpen verminderen door de hoeveelheid virus in de mond tijdelijk te verminderen. Het virus verspreidt zich via ademhalingsdruppeltjes of kleine deeltjes, die worden geproduceerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest, zingt, praat of ademt, volgens de Amerikaanse Centers voor ziektebestrijding en preventie. “We bevinden ons in de vroege stadia van ons klinisch onderzoek, maar onze voorlopige laboratorium- en klinische resultaten zijn veelbelovend”, zegt Dr. Maria Ryan, Chief Clinical Officer van Colgate.
“Hoewel poetsen en spoelen geen behandeling of manier zijn om een persoon volledig tegen infectie te beschermen, kunnen ze de overdracht helpen verminderen en de verspreiding van het virus vertragen, als aanvulling op het voordeel dat we halen uit het dragen van maskers, sociale afstand nemen en veelvuldig de handen wassen. ”
Dr. David Alland, hoofd infectieziekten en Directeur van het Centrum voor ‘COVID-19 Response and Pandemic Preparedness’, die samen met collega’s Drs. Pradeep Kumar en Riccardo Russo meewerkt aan het onderzoek zei: “Gezien het feit dat speeksel hoeveelheden van het virus kan bevatten, die vergelijkbaar zijn met die in de neus en keel, lijkt het waarschijnlijk dat het SARS-CoV-2-virus afkomstig uit de mond bijdraagt aan de overdracht van ziekten, vooral bij personen met asymptomatische COVID-19, die niet hoesten. Dit suggereert dat het verminderen van het virus in de mond transmissie zou kunnen helpen voorkomen gedurende de tijd dat mondverzorgingsproducten actief zijn. ”
Gelijktijdig met de laboratoriumstudie sponsorde Colgate een klinische studie met ongeveer 50 proefpersonen die met COVID-19 in het ziekenhuis waren opgenomen. Deze studie toonde het vermogen aan van Colgate Total (met CPC en zink), Colgate Peroxyl en Colgate PerioGard mondspoelingen, om de hoeveelheid virus in de mond tijdelijk aanzienlijk te verminderen. De onderzoekers delen deze maand wereldwijd meer detailinformatie over hun bevindingen.
Aanvullende en door Colgate ondersteunde klinische onderzoeken naar tandpasta en mondwater bevinden zich in een vroeg stadium bij Rutgers, het Albert Einstein Institute in Sao Paulo, Brazilië, en aan de University of North Carolina in Chapel Hill Adams School of Dentistry, met ongeveer 260 mensen met COVID- 19, die deelnemen aan deze onderzoeken. “Colgate werkt samen met tal van onderzoekers over de hele wereld om klinisch onderzoek uit te voeren over het potentieel van mondverzorgingsproducten om orale virale ladingen te verminderen als een strategie voor risicovermindering,” zei Dr. Ryan. “Wij denken dat mondzorg, naast andere preventieve maatregelen, een rol kan spelen bij de bestrijding van de wereldwijde pandemie.”
Dr. Mark Wolff, Morton Amsterdam, decaan van de Penn Dental Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania, zei: “Hoe meer wij deze pandemie begrijpen, hoe beter wij in staat zullen zijn om de strijd tegen het virus aan te gaan. Ik ben zeer verheugd over het initiatief van Colgate om dit indrukwekkende onderzoeksprogramma uit te voeren. We moeten doorgaan met het nemen van de voorzorgsmaatregelen die worden aanbevolen door de gezondheidsautoriteiten. Met deze onderzoeken kunnen wij op een aanvullende manier demonstreren, hoe de overdracht van ziekten onder mensen, die in nauw contact staan met elkaar, aangepakt kan worden, met name in de tandartspraktijk. Dat zou een belangrijke stap vooruit zijn.”
Colgate zet zich als ’s werelds nummer één vertrouwde tandheelkundige expert in om toonaangevend te zijn in de wetenschap en ervoor te zorgen dat haar producten gezondheidsproblemen aanpakken en voldoen aan de behoeften van de consument.

BEKIJK OOK
BIBIS vat klachten over lange wachttijden visumaanvragen serieus op