fbpx

Wet Nationaal Woningbouwfonds en Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting in DNA besproken

GFC NIEUWS-De Nationale Assemblee (DNA) heeft in commissieverband vergaderd over de Wet Nationaal Woningbouwfonds en de Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting.

De bedoeling van de laatstgenoemde wet is om middels het instellen van een zogeheten Nationaal Garantiefonds Huisvesting personen die tot de lage- en de midden inkomensklassen behoren en onvoldoende ‘’bankable’’ zijn toch de mogelijkheid te bieden in aanmerking te komen voor financiering van hun woning.

Vanuit dit fonds kunnen aan kredietverstrekkers garantie of zekerheden worden verstrekt aan eerdergenoemde groep.

Dit zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in het parlement. De bewindsman liet weten, dat in geval een kredietnemer na inzet van de gebruikelijke methoden zijdens de kredietverstrekker toch niet in staat is om zijn verplichtingen tegenover de kredietverstrekker na te komen komt het fonds middels in deze wet beschreven bepalingen in met garanties.

Volgens minister Hoefdraad zal dit fonds bijdragen aan het helpen oplossen van de woningnood in ons land. Duurzame aanpak van het huisvestingsprobleem is noodzakelijk, vindt de bewindsman bij het bespreken van de Wet Nationaal Woningbouwfonds.

Momenteel bieden de banken mogelijkheden voor de bouw of aanschaf van een woning maar deze zijn onvoldoende voor een structurele aanpak van het financieringsprobleem.

De instelling en operationalisering van dit fonds met uitvoering van een huisvestingsbeleid dat gericht is op het opheffen van de bestaande ongelijkheden in de huisvesting- en woningbouwsector is dan ook een eis van sociale rechtvaardigheid.

BEKIJK OOK
Film ‘A blaka batra fu Blaka’ op tour in Marowijne

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die één van de initiatiefnemers is van de beide ontwerpwetten gaf aan, dat de middelen voor het garantiefonds onder andere zullen komen van een door de regering te storten eerste financiële inleg van SRD 5 miljoen.

Het Woningbouwfonds bouwt volgens haar geen huizen maar stelt groepen in staat, bij Staatsbesluit vastgestelde doelgroepen in de gelegenheid, op transparante en duidelijke wijze toegang te krijgen tot een lage rentehypotheek.

Het gaat om de lagere, lage midden en een aparte groep, de hogere midden inkomensgroepen. Dit fonds zal volgens de DNA-voorzitter objectief en transparant mogelijk de aanvragen van de burgers af handelen.

Burgers hebben in tientallen jaren gewacht om in aanmerking te komen voor een woning wat het gevoel van onbehagen heeft doen toenemen. De wet moet ervoor zorgen dat in de volgorde van aanvraag burgers op de hypotheek moet worden behandeld.

Het gaat hier om een fonds ten behoeve van bouw de eerste gezinswoning. Wie meerdere woningen wil hebben moet maar naar een bank gaan.