fbpx
Wet moet valutaverkeer en transactiekantoren ordenen

GFC NIEUWS- Het is eenieder verboden voor vreemde valuta transacties een andere wisselkoers te hanteren dan de wisselkoers zoals gepubliceerd door de Centrale Bank van Suriname.

De wisselkoers zoals bepaald door deze bank zal onder meer op haar website gepubliceerd worden. Dit is een van de belangrijke wijzigingen die wordt geregeld door de aanname van de wet die het valutaverkeer in ons land moet regelen.

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren werd in de vroege ochtend van 21 maart aangenomen met algemene 26 stemmen in de Nationale Assemblee. In deze wet zijn regels opgenomen die de ordening van valutatransacties en het valutaverkeer moeten ordenen.

Parlementsvoorzitter sprak aan het eind van de behandeling de hoop uit dat met de aanname van de wet de eerste dalende trend van de wisselkoers wordt ingezet.

Het is volgens Amzad Abdoel, initiatiefnemer van de wet, een zeer gedurfde stap om het valutaverkeer en valutatransacties te ordenen. Het is ook een stap richting een duurzame en stabiele wisselkoersen. Deze wet kan zeker ook speculaties tegengaan. De NDP-fractievoorzitter zei het jammer te vinden dat de oppositie wegliep uit de behandeling.

Vicepresident Ashwin Adhin verzekerde de samenleving dat hun geld veiliger is bij de banken. Men kan voor studie, medicijnen, reizen en andere noodzakelijke dingen altijd deviezen betrekken bij de banken. De roep vanuit de samenleving om meer grip te krijgen op de wisselkoers krijgt door deze wet ook meer aandacht.

VP Adhin haast zich om te zeggen dat de aanname alleen niet voldoende is. Deze wet maakt volgens hem deel uit van een pakket aan maatregelen. De deviezenreserve zal opgebouwd moeten worden en import-vervangende maatregelen zullen onze munt sterker maken.

Adhin zegt verder dat niemand gebaat is bij fluctuerende koersen. Dit maakt de aanname van deze wet ook goed nieuws voor wisselkantoren. Het neemt ook weg dat de wisselkantoren gezien worden als schuldige van schommelingen van de wisselkoers.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…