Werven nieuw zorgpersoneel geen gemakkelijke taak

GFC NIEUWSREDACTIE- Aantrekken van nieuw personeel in de zorgsector is volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in Suriname geen gemakkelijk taak.

Op basis van oproepen en een landelijk assessment is er geen zorgpersoneel zonder werk aangetroffen in Suriname.

“Iedereen is op dit moment ingezet in de zorg,” aldus minister Ramadhin. Hij zegt dat er wel investeringen zijn gedaan om meer mensen op te leiden.

Hierbij refereerde de minister naar het studiefonds dat is ingesteld bij de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), de opkomende samenwerking met de Universiteit van Nijmegen en een uitwisselingsprogramma tussen medisch kader.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Groot deel vrouwen controleert borsten niet regelmatig op kanker wat kan zorgen voor te late diagnose

De regering heeft momenteel een voorstel op tafel om toelagen aan te passen met als voornaamste doel het mobiliseren en motiveren van het zorgpersoneel dat zich inzet in de strijd tegen Covid.

Op de vragen van het parlement betreffende de kwestie van de Cubaanse zorgwerkers, gaf minister Ramadhin aan dat dit probleem niet zou zijn ontstaan als de regering geen torenhoge schuld van miljoenen dollars had overgenomen.

Hij stelde verder dat de Surinaamse studenten op Cuba niet in onzekerheid zouden verkeren als er tijdig garanties waren geboden toen er overeenkomsten met hen werden gesloten.

“Ik heb als minister geen mandaat van de verschillende RvC’s aangetroffen van de instellingen waarmee de overeenkomsten zijn aangegaan om deze te tekenen”.

“Directies werden opgedragen deze overeenkomsten die financieel desastreuze gevolgen hebben te tekenen met de studenten die absoluut geen schuld hebben bij de totstandkoming van deze overeenkomsten.”