fbpx
Werknemers Greenheart Suriname vragen parlement aandacht voor ongewenste situatie

GFC NIEUWS- Werknemers van Greenheart Suriname hebben vandaag via de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee, aan het parlement aandacht gevraagd voor de ongewenste situatie waarin zij verkeren.

Aan 22 werknemers van Greenheart die op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst zijn van het bedrijf en wel in de zagerij te Apoera, is na een dispuut over adequate beschermende stofmaskers voor de uitoefening van hun werkzaamheden, de toegang tot het werk ontzegd.

Werknemers mochten de bedrijfslocatie niet meer betreden, waarna het bedrijf aan deze groep werknemers een eenzijdig opgestelde beëindigingsovereenkomst heeft aangeboden. Deze handeling hebben de werknemers unaniem afgekeurd en zijn niet tot ondertekening overgegaan, waarna het bedrijf inderdaad ontslag heeft aangevraagd voor deze 22 arbeiders. Dit is uiteindelijk afgewezen door de Ontslagcommissie.

Nadat bemiddelingspogingen van de vakbond, de Greenheart Group Werknemers Organisatie (GGWO), ook niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd is door de werknemers, bijgestaan door de GGWO, een kort geding aanhangig gemaakt.

De rechter heeft op 8 oktober Greenheart Suriname veroordeeld tot onder andere het uitbetalen van het het loon vanaf mei 2020 tot aan de dag van de rechtsgeldige beëindiging van de dienstbetrekking. Ondanks dit vonnis weigert de werkgever Greenheart, het vonnis uit te voeren en het ingehouden loon uit te betalen.

De parlementsvoorzitter heeft aangegeven de zaak te hebben aangehoord. “Dit is onacceptabel. Wij hebben als land tools om bedrijven te laten merken dat we in een geciviliseerde samenleving wonen. Vanuit het parlement zal een er een protestbrief geschreven worden naar de regering, om deze zaak zo spoedig mogelijk op te lossen,” zegt voorzitter Bee.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…