Werkloosheid in Suriname kan komende periode toenemen

GFC NIEUWS– De werkloosheid in Suriname kan vanwege de heersende wereldcrisis de komende maanden toenemen. Personen kunnen hun baan kwijtraken en nog meer moeite hebben om ander werk vinden te vinden op de toch al krappe arbeidsmarkt.

Dat is de prognose van verscheidene analisten. “Vooral in de Horeca  en luchtvaartbranche zullen er waarschijnlijk klappen vallen”, zeggen ze aan GFC Nieuws.

Hotels, restaurant, cafetaria’s, reisbureaus, luchtvaartmaatschappijen, touroperators,  maar ook taxichauffeurs zullen minder inkomsten genereren door het wegblijven van toeristen en zakenlui uit het buitenland.

Een andere nadelige bijkomstigheid is dat het vraag- en aanbodmechanisme van de euro en Surinaamse dollar negatief kan worden beïnvloed. Er worden door het wegblijven van toeristen en buitenlanders nu minder euro’s aangeboden voor SRD’s, wat een verhogend effect kan hebben op de  wisselkoers.

Aangezien Suriname de meeste producten importeert, zou dit weer van invloed kunnen zijn op prijzen in de handelszaken. Het gevolg is een verdere koopkrachtdaling.

Overige berichten