fbpx
Werkgelegenheid vereist aanpak vanuit verschillende invalshoeken

GFC NIEUWS- Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken heeft bij afzonderlijke kennismakingsbijeenkomsten met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en met het Arbeidsadviescollege (AAC) haar plannen ontvouwd.

Het centrale thema dat steeds terugkomt in de uiteenzetting van haar plannen is werkgelegenheid en jongeren.

Zo wenst de bewindsvrouw vanuit verschillende invalshoeken werkgelegenheid te bevorderen en in te vullen. In de eerste plaats door vacatures in het gehele land in kaart te brengen met de bedoeling deze te doen invullen door werkzoekenden. Waar nodig zullen vaardigheden middels gerichte trainingen worden ontwikkeld.

Voorts wenst de minister door de verhoging van de employability van werkenden hun inzetbaarheid te vergroten met de bedoeling hun baan te behouden. Ook hier zullen trainingen het middel zijn om het doel te bereiken.

De uitdagingen op het vlak van werkgelegenheid zullen door haar vooral worden benaderd vanuit de invalshoek: stimulering klein-ondernemerschap, innovatie en productiviteit onder werkzoekenden en overtollige ambtenaren die allen als klein-zelfstandigen hun brood kunnen verdienen.

Volgens Kuldipsingh is invulling van werkgelegenheid op de traditionele manier van vraag en aanbod afhankelijk van de stand van de economie. Hoe minder bedrijvigheid hoe minder werkgelegenheid, in tegenstelling tot bevordering van klein-ondernemerschap, innovatie en productie.

Volgens haar kan de groei van het klein-ondernemerschap, afgezien van de creatie van werkgelegenheid, tegelijkertijd ook een prikkel zijn voor herstel- en groei van de economie. Tegen deze achtergrond vindt de bewindsvrouw dat de werkarmen van het ministerie zich zullen moeten gaan heroriënteren op hun taken met de bedoeling snel te kunnen inspelen op de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Ze noemde in dit verband de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE), Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) en de Arbeidsbemiddeling die een sleutelrol hebben te vervullen. Het opstarten van het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP) staat in dit verband hoog op haar agenda.

VSB-voorzitter, Brayen Renten, erkent het belang van ondernemerschap onder jongeren. Zijn organisatie biedt daarom middels VSB Young Management (VSB YM) een forum aan Jonge ondernemers om hun bedrijf en onderneming, professioneel te ontwikkelingen middels onder andere: netwerken, workshops, lezingen en seminars.

Voorts heeft de VSB het belang van de voortzetting van het tweede Decent Work Country Programme voor Suriname (DWCP-2) benadrukt, de behandeling van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) door DNA en heeft de organisatie aandacht gevraagd voor de representering van het bedrijfsleven in het Tripartiet Overleg (TO).

Het AAC dat een werkarm is van de minister en dat inspraak verschaft aan het bedrijfsleven, de vakbeweging en overheid bij het ontwikkelen van wetgeving op het arbeidsvlak, heeft zich bereid verklaard ondersteuning te geven aan de bewindvrouw als de plannen van de minister meer wettelijk kader vereisen.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…

Training in Protocol aangeboden door India

GFC NIEUWS- Onder auspiciën van het Sushma Swaraj Institute for Foreign Service is door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het…

First lady Santokhi voor privébezoek in Nederland

GFC NIEUWS- First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry bevindt zich momenteel in Nederland. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…