fbpx

Wereldwijde dalende vruchtbaarheidscijfers zijn “goed nieuws”

Onlangs waarschuwde een nieuwe studie ons voor wereldwijde dalende vruchtbaarheidscijfers. Geen reden tot paniek maar reden tot vieren, dat vindt professor aan de University van Oxford en expert in een vergrijzende bevolking, Sarah Harper.

Recente cijfers toonden aan dat vrouwen nu gemiddeld 2,4 kinderen krijgen. Dat is de maat die bekend staat als het totale vruchtbaarheidscijfer. Dat cijfer ligt veel hoger in sommige landen zoals Niger waar vrouwen gemiddeld zeven kinderen baren. Maar in westerse landen waaronder het Verenigd Koninkrijk alsook België, ligt het cijfer dan weer een pak lager met minder dan twee kinderen. Een alarmerend laag cijfer vonden velen.

OOK INTERESSANT
Bhola garandeert veiligheid samenleving op 24 maart

Sarah Harper, voormalig directeur van de Royal Institution van Groot-Brittannië en werkzaam op de University van Oxford, vindt net dat zulke cijfers een applaus verdienen. Kunstmatige intelligentie, migratie en gezonder oud worden is volgens haar alles wat landen nodig hebben om te overleven: “We moeten dringend afstappen van de gedachtegang dat je veel mensen nodig hebt om de bloeiende economie van een land te garanderen”.