fbpx

Werelds eerste babyflesje uit brons- en ijzertijd gevonden

GFC NIEUWS- Van klei geboetseerde flesjes verschijnen voor het eerst in Europa tijdens het Neolithicum en worden in de brons- en ijzertijd steeds gangbaarder.

De vaten zijn meestal zo klein dat ze in de handen van de baby passen en hebben een tuitje waaraan gezogen kan worden. Hoewel dit sterk lijkt op onze hedendaagse babyflesjes, werd wegens gebrek aan direct bewijs geopperd dat de oude vaten net zo goed gebruikt konden worden om zieken mee te voeden, maar een nieuwe studie schept nu voor eens en voor altijd duidelijkheid.

Over de functie van de oude flesjes is dus al behoorlijk wat gediscussieerd en daarom besloten onderzoekers de vaten nogmaals aan een uitvoerige inspectie te onderwerpen.

Het team boog zich over drie prehistorische flesjes gevonden in zeer zeldzame kindergraven in Beieren. De flesjes zijn klein van stuk – ongeveer vijf tot tien centimeter breed – en hebben een smal tuitje.

OOK INTERESSANT
Houtenwoning volledig verwoest door brand

Door middel van zowel chemisch, als isotopisch onderzoek is het de onderzoekers gelukt om de voedselresten in de flesjes te analyseren.

Uit de bevindingen blijkt namelijk dat de flesjes melk bevatten afkomstig van gedomesticeerd vee, schapen of geiten.

In de eerste plaats werden de flesjes in oude kindergraven gevonden en ten tweede toont het chemische bewijs aan dat de vaten melk bevatten. Daarom kan nu met zekerheid gesteld worden dat de kleine flesjes gebruikt werden om baby’s van dierlijke melk te voorzien.