fbpx
Wereldbank keurt miljoenenleningen aan Suriname goed

GFC NIEUWS- De samenwerking tussen Suriname en de Wereldbank is na 30 jaren van stilstaand weer op gang gekomen en is als resultaat hiervan in 2019 twee leningen goedgekeurd voor een totaal bedrag van US$ 58 miljoen.

Op 25 september werd door minister Hoefdraad met de Wereldbank vertegenwoordiger, Yelena Fadeyeva de lening van US$ 23 miljoen getekend voor het Competitiveness and Sector Diversification project.

Bij de ondertekening waren verder aanwezig de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Stephen Tsang, vertegenwoordigers van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën.

Het project heeft als algemeen doel, de ontwikkeling van het concurrentievermogen en de diversificatie van onze economie.

De specifieke doelen zijn 1) verbetering van het bestuurlijk kader van de ‘extractive industry’, 2) ondersteuning aan small and medium sized enterprises in opkomende industrieën en 3) de verbetering van het ondernemingsklimaat.

Binnen de extractive industry zal onder andere ondersteuning geboden worden voor de modernisering van wet en regelgeving, geologische data management, de opzet en operationalisering van het Mineralen Instituut. Verder ook capaciteitsversterking ter regulering en monitoring van de extractive industry.

Ten behoeve van de private sector zal onder andere het Programma ‘SURiname’s Growth Enterprises (SURGE)’ voor US$ 10 miljoen worden opgezet.

Hierbij zullen na analyse en op basis van criteria’s bedrijven in de gelegenheid worden gesteld om in aanmerking te komen voor business development services en matching grants ten behoeve van investeringen die de productiviteit verhogen.

De hoogte van de grants zal afhankelijk van de investering en het type bedrijf bepaald worden. De nadere details zullen tijdens de uitvoering uitgewerkt worden.

De uitvoeringsperiode van het project is 6 jaren en de uitvoering is in handen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

Voor het deel van het ministerie van NH is een bedrag van US$ 6 miljoen gereserveerd terwijl ten behoeve van de activiteiten van het ministerie van HI&T US$ 14.5 miljoen is overeengekomen. Een bedrag van circa US$ 2.5 miljoen is gereserveerd voor het projectmanagement.

Meer nieuws

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…