fbpx

Wereldbank keurt miljoenenleningen aan Suriname goed

GFC NIEUWS- De samenwerking tussen Suriname en de Wereldbank is na 30 jaren van stilstaand weer op gang gekomen en is als resultaat hiervan in 2019 twee leningen goedgekeurd voor een totaal bedrag van US$ 58 miljoen.

Op 25 september werd door minister Hoefdraad met de Wereldbank vertegenwoordiger, Yelena Fadeyeva de lening van US$ 23 miljoen getekend voor het Competitiveness and Sector Diversification project.

Bij de ondertekening waren verder aanwezig de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Stephen Tsang, vertegenwoordigers van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën.

Het project heeft als algemeen doel, de ontwikkeling van het concurrentievermogen en de diversificatie van onze economie.

De specifieke doelen zijn 1) verbetering van het bestuurlijk kader van de ‘extractive industry’, 2) ondersteuning aan small and medium sized enterprises in opkomende industrieën en 3) de verbetering van het ondernemingsklimaat.

Binnen de extractive industry zal onder andere ondersteuning geboden worden voor de modernisering van wet en regelgeving, geologische data management, de opzet en operationalisering van het Mineralen Instituut. Verder ook capaciteitsversterking ter regulering en monitoring van de extractive industry.

BEKIJK OOK
Somohardjo wil indexering pensioenen bij Algemeen Pensioen Fonds

Ten behoeve van de private sector zal onder andere het Programma ‘SURiname’s Growth Enterprises (SURGE)’ voor US$ 10 miljoen worden opgezet.

Hierbij zullen na analyse en op basis van criteria’s bedrijven in de gelegenheid worden gesteld om in aanmerking te komen voor business development services en matching grants ten behoeve van investeringen die de productiviteit verhogen.

De hoogte van de grants zal afhankelijk van de investering en het type bedrijf bepaald worden. De nadere details zullen tijdens de uitvoering uitgewerkt worden.

De uitvoeringsperiode van het project is 6 jaren en de uitvoering is in handen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

Voor het deel van het ministerie van NH is een bedrag van US$ 6 miljoen gereserveerd terwijl ten behoeve van de activiteiten van het ministerie van HI&T US$ 14.5 miljoen is overeengekomen. Een bedrag van circa US$ 2.5 miljoen is gereserveerd voor het projectmanagement.