fbpx

Wereld RSI-dag: werken behoort geen pijn te doen

Repetitive Strain Injury (RSI), ook wel Repetitive Stress Injury genoemd, is een geleidelijke toename van schade aan spieren, pezen en zenuwen door repetitieve of herhalende bewegingen.

RSI komt vaak voor en kan worden veroorzaakt door een groot aantal verschillende soorten activiteiten, zoals met behulp van een computermuis typen, objecten bij de supermarkt afvegen, gereedschappen nemen, werken aan een lopende band en trainen voor sport.

Sommigen banen die door onderzoekers als bijzonder RSI-gevoelig worden beschouwd, zijn metallurgen, bankbedienden, toetsenbordexploitanten, medewerkers van telefoonmaatschappijen, kassamedewerkers van supermarkten, obers, schilders, werknemers in bedrijven voor speelgoedassemblage, naaisters, kappers, suikerrietkappers en andere handarbeiders.

Elk jaar wordt op de laatste dag van februari Wereld RSI-dag herdacht. Dan wordt extra aandacht gevraagd voor dit type aandoeningen, Because work shouldn’t hurt (Werken zou geen pijn moeten doen), zoals de slogan luidt.

Meer dan bewegingen

Hoewel de meeste mensen denken dat RSI uitsluitend wordt veroorzaakt door werk dat repetitieve bewegingen vereist, benadrukken deskundigen dat het gaat om meer dan repetitieve bewegingen. De manier waarop werk wordt georganiseerd – de taken, het feitelijke klimaat van het bedrijf, het niveau van werknemersparticipatie en de werkroutine – is een van de factoren die sterk verband houden met de ziekte.

Andere medische experts onderstrepen ook het verband tussen de ziekte en de organisatie van de werkplek. Een nadeel van nieuwe technologieën is dat deze hebben geleid tot vormen van werkorganisatie waarin de werknemer alle controle over zijn werk verliest, een factor die bijdraagt aan het verkrijgen van RSI.

BEKIJK OOK
Surinaamse passagiers gestrand in Miami krijgen hulp van Buitenlandse Zaken

Overigens is gebleken dat RSI het meest voorkomende beroepsletsel is bij computergebruikers. Computergebruikers hadden meer kans op RSI vanwege hun lange werktijd en hun statische houding. Uit onderzoek is gebleken dat de prevalentie van RSI bij computergebruikers hoog is bij de bovenrug, nabij de nek en bij de schouderregio.

Identificatie van de aandoening

RSI verwijst niet naar één ziekte, maar naar een groep ziekten. Alle aandoeningen van deze groep beïnvloeden spieren, pezen, gewrichten en gewrichtsbanden, vooral die van de bovenste ledematen. Omdat RSI een groep ziekten omvat, volgt hieruit dat er verschillende tekenen en symptomen zijn. De symptomen kunnen vaag zijn en het verband tussen de oorzaken en symptomen is soms niet onmiddellijk te bepalen.

Er zijn echter algemene symptomen die kunnen wijzen op RSI. Eén teken is een gevoel van zwaarte en ongemak in het aangetaste lichaamsdeel (de schouder en / of de arm, bijvoorbeeld) die zich ontwikkelt tot aanhoudende pijn en een tintelend gevoel. Ook kunnen knobbeltjes onder de huid verschijnen.

In de meer gevorderde stadia van RSI kunnen zwelling en pijn zo hevig zijn dat iemand niet in staat is om zulke eenvoudige taken uit te voeren als het kammen van zijn haar en tandenpoetsen. Indien onbehandeld, kan RSI zelfs resulteren in misvormingen en invaliditeit.