Wereld Lepradag: alertheid geboden

Elk jaar wordt op de laatste zondag van januari Wereld Lepra dag herdacht. dit jaar is het 28 januari. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij deze eeuwen oude bacteriële infectie die vooral huid en zenuwen op een stille en meestal onopgemerkte wijze aantast.

Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en wordt overgebracht door hoesten of niezen. De leprabacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen kunnen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Hierdoor kan iemand niet meer voelen of hij of zij zich verbrand of wondjes oploopt. Grote wonden, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het gevolg.

Jammer genoeg is lepra nog niet uitgeroeid, ook niet in Suriname. Er zijn 2 vormen van lepra: bij de ene begint het met vlekken. Bij deze vlekken is er minder gevoel maar het lichaam weet de bacteriën zelf op te ruimen. Bij de andere vorm kan het lichaam de bacteriën niet opruimen en ontstaan er knobbels aan oren en of gezicht, een verstopte of bloedneus.

De leprabacterie heeft een lange incubatietijd. Dat wil zeggen dat de leprabacterie zich maar één keer in de twee weken deelt, in tegenstelling tot andere bacteriën die zich bijvoorbeeld elke minuut vermenigvuldigen. Hierdoor kan het jaren duren voordat er symptomen ontstaan en een patiënt in de gaten krijgt dat er iets mis kan zijn. De bacterie krijg je pas als je langdurig contact heb met een persoon die drager is van de bacterie en als je zelf ook aanleg hebt voor lepra. Dat is 5% van alle mensen.

Laten wij met zijn allen alert blijven voor vlekken waarin je geen pijn of minder tot geen gevoel meer hebt en of knobbeltjes in het gezicht of elders op het lichaam. Zodra je één van deze verschijnselen opmerkt mag jij je aanmelden bij de Dienst dermatologie of bij de huis arts voor een gratis onderzoek.

Lepra is tegenwoordig goed te behandelen met een kuur van 6 tot 12 maanden afhankelijk van je verschijnselen en als er kan worden aangetoond dat je lichaam deze bacteriën zelf kan opruimen. Tegenwoordig kan een leprapatiënt zijn of haar leven gewoon doorgaan, dus gewoon thuis blijven wonen en ook normaal door werken. De behandeling van lepra is gratis en na de eerste behandeling vorm je geen infectie gevaar meer voor een ander.

Voor meer info, de openingstijden en werkwijze van de Dienst Dermatologie ga naar de website www.derma.sr.(GFC)

Overige berichten