fbpx
Wereld kan strijd tegen klimaatverandering winnen

GFC NIEUWS- De wereld kan wel degelijk de strijd tegen klimaatverandering winnen.

Daar is VN secretaris-generaal Antonio Guterres stellig van overtuigd. Guterres sprak maandag aan het begin van de Climate Change Summit, die voorafgaat aan de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Manhattan, New York.

Wereldleiders zijn daar bijeen om onder meer voorstellen aan te dragen voor het tegenaan van de effecten van klimaatverandering.

De hoogste man van de VN zegt dat zijn generatie heeft gefaald om de aarde te beschermen. Hij is van mening dat het nu aan de huidige generatie is om dat wel goed te doen.

De secretaris-generaal is daarom ingenomen met het feit dat ook jongeren op de conferentie aanwezig zijn om oplossingsvoorstellen te doen en actie te eisen.

Volgens hem hebben wij de tools en de technologie aan ons kant. Er bestaan reeds plannen om de uitstoot van gassen terug te brengen, terwijl onder meer het Parijs akkoord als roadmap kan dienen.

De secretaris-generaal benadrukte dat het op de klimaatconferentie niet gaat om praten of onderhandelen, “want met de natuur kunnen we niet onderhandelen”.

Tijdens de klimaatconferentie in 2016 in Parijs reeds was aangehaald dat elke stijging van de temperatuur met 1.5 graden tot enorme schade zal leiden aan het ecosysteem waar wij afhankelijk van zijn.

De VN-vertegenwoordiger benadrukte dit opnieuw, maar nu met de kanttekening dat het volgens de wetenschap nog niet te laat is. “Het terugbrengen van de opwarming van de aarde met 1.5 graden is nog steeds mogelijk”.

Volgens de secretaris-generaal moet klimaatverandering gelinkt worden aan een nieuw model van ontwikkeling, eerlijke globalisatie, minder lijden en harmonie tussen mens en planeet.

Antonio Guterres benadrukte dat alles een prijskaartje heeft, maar de grootste kosten zijn het niets doen, het subsidiëren van een fossielrijke industrie, bouwen van meer kolencentrales en het feit negeren dat wij in een klimaatprobleem zitten.

De VN-functionaris begon zijn toespraak met te zeggen dat de natuur kwaad is. Guterres: “We houden onszelf voor de gek, als we denken dat met de natuur te doen. Overal ter wereld slaat de natuur woest terug.”

Terugblikkend op de afgelopen maanden zei hij dat juli de warmste maand ooit is geweest, in juli tot augustus kende het noordelijk halfrond de warmste zomer en recentelijk is uitgerekend dat 2015-2019 de warmste jaren ooit waren.

Guterres: “Als wij niet snel onze mani van leven veranderen, brengen we ons eigen leven in gevaar.” Hij wees op het toenemen van zeespiegelstijging, oceanen die buiten hun oevers treden en smeltende gletsjers. Ook droogte en bosbranden komen steeds vaker voor, terwijl natuurrampen en stormen meer dan ooit dodelijker zijn.

Guterres: “We moeten geen grappen maken. Wanneer we zien wat de natuurrampen aanrichten, is het niet de schade, maar de toekomst indien we niet nu optreden.”

Na Guterres behoorden onder meer tot de rij der sprekers: de Indiase minister-president Narendra Modi, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Mia Motley premier van Barbados en de Nederlandse minister-president Mark Rutte.

Vicepresident Michael Adhin staat ook op het programma om de conferentie toe te spreken. Hij zal op 26 september namens president Desiré Bouterse zich tot de algemene vergadering richten.

Meer nieuws

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…