fbpx

Wereld Hypertensie dag: ‘Een gezonde leefstijl blijft van belang’

GFC NIEUWS- Op zondag 17 mei was het Wereld Hypertensie dag, om het bewustzijn te vergroten en preventie, detectie en controle van hypertensie te bevorderen.
Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Het thema voor dit jaar is “Know your number” (= “Ken je nummers”), met als doel om wereldwijd het bewustzijn te vergroten over het belang van te weten wat uw bloeddrukmeting (-waarde) is. Heel vaak weet men in Suriname niet wat hun bloeddrukwaarde is, terwijl het heel belangrijk is om vroegtijdig te ontdekken wanneer het laag of hoog is.
Hypertensie, wanneer niet opgemerkt, kan bijdragen aan een reeks gezondheidsproblemen / complicaties zoals beroerte, hartaanvallen, nieraandoeningen, blindheid en kan ook bijdragen aan dementie en tenslotte sterfte. In Suriname zijn hart- en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak.
Het risico op een hart- en vaatziekte wordt nog groter wanneer iemand rookt, te veel alcohol drinkt, ongezond eet (weinig groente en fruit) of weinig beweegt. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn.
Veel mensen die aan hypertensie lijden, zijn zich er niet van bewust dat ze het hebben omdat er minimale symptomen zijn en vaak komen mensen er pas achter na een hartaanval of beroerte. Daarom wordt hypertensie ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd. Het is van eminent belang dat mensen regelmatig voor controle gaan en erop toestaan dat hun bloeddruk gemeten wordt, zodat ze daarvan op de hoogte zijn en op tijd behandeld kunnen worden.
Hypertensie in relatie tot COVID-19
Dit nieuwe coronavirus tast de longen aan en veroorzaakt griepachtige symptomen en longontsteking. Het virus wordt onder mensen overgedragen als vervuilde luchtdruppels die vrijkomen wanneer geïnfecteerde personen hoesten of niezen.
Op dit moment is er geen antivirale medicatie of vaccin beschikbaar om deze ziekte te bestrijden of te voorkomen, dus volksgezondheidsmaatregelen om contact tussen niet-getroffen mensen met een actieve ziekte of dragers te voorkomen, blijven de primaire strategie voor insluiting. Jonge, gezonde mensen die door het virus zijn getroffen, ervaren doorgaans een relatief milde ziekte, maar ouderen – ouder dan 60 jaar – en personen die reeds een aandoening hebben, zijn gevoeliger voor ernstige gevolgen, waaronder overlijden.
Tips voor mensen met een verhoogde bloeddruk tijdens de COVID-19 pandemie:
Personen die bloeddrukmedicatie gebruiken, worden aangemoedigd ze te blijven gebruiken zoals voorgeschreven en indien mogelijk thuis hun bloeddruk te meten. Het kan iets lager of hoger worden dan normaal, maar verander uw behandeling niet zonder eerst met uw arts te overleggen.
Drink genoeg. Veel mensen, vooral oudere volwassenen, drinken te weinig water. Het is aangeraden om een schema te maken dat kan helpen dat u de hele dag door regelmatig water drinkt.
Eet gezond. Probeer zoveel mogelijk vers groenten en fruit te gebruiken, minder vet, zout en suiker.
Fysieke activiteit: Omdat velen meer tijd thuis zullen doorbrengen om blootstelling aan het virus tot een minimum te beperken, waarschijnlijk ook fysieke activiteit verminderen. Het is aangeraden om na te gaan wat thuis gedaan kan worden, bijvoorbeeld rondjes rennen op het erf, touwtjespringen, maar ook intensief lopen, harken, bezemen.
Houd een afstand van minimaal één meter van mensen die hoesten, verkouden zijn of griep hebben.
Was uw handen vaak met water en zeep.
Hou je geestelijk gezond. Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je laten ontspannen, vermijd negatieve of inspannende berichten, programma’s.

BEKIJK OOK
LVV informeert ondernemers over exportmarkten Trinidad en Barbados