fbpx
Welzijn bespreekt knelpunten met Vereniging van Winkeliers

De minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&I), Ferdinand Welzijn is sinds kort gestart met het voeren van gesprekken met diverse stakeholders betreffende het Basisgoederenproject. De vorige week had de bewindsman een onderhoud met de Vereniging van Winkeliers in Suriname.

Tijdens dit onderhoud, gaf de minister de winkeliers aan, dat de handel vrij is. Winkeliers kunnen dus zelf bepalen welke goederen zij ten verkoop aanbieden en voor welke prijs.

Ten aanzien van basisgoederen echter, zei de bewindsman, dat de regering enerzijds de bevoegdheid heeft om importheffingen te verlagen, maar anderzijds ook om de bevoegdheid heeft om de prijs mede te bepalen door het vaststellen van winstmarges. “Wij leveren in, maar u levert ook in”.

“Het voordeel is dat burgers, met name die afkomstig zijn uit de lagere inkomensgroepen, tegemoet wordt gekomen met producten die tegen betaalbare prijzen te verkrijgen zijn”.

Verder gaf de bewindsman aan, dat het de bedoeling is, dat de lijst van die nu 15 basisgoederen bevat, binnen een jaar of twee met de helft wordt teruggebracht en dat de voorkeur gegeven wordt aan producten, die nog niet in Suriname geproduceerd worden.

In dit kader is ook gepland het verlagen van importheffingen op grondstoffen van producten die lokaal geproduceerd worden.

Ondernemers die belangstelling hebben om deze goederen lokaal te produceren, kunnen eventueel in aanmerking komen voor leningen die door de Staat gefinancierd zullen worden. Het doel hiervan is de lokale productie een enorme “boost” te geven.

De winkeliers hebben aangegeven heel blij te zijn met dit gesprek. Zij hopen op een goede samenwerking met het ministerie van HI&T.

Over het basisgoederenproject gaf één van de winkeliers aan, het een goed initiatief te vinden en zijn ondersteuning te geven aan dit project.

De winkeliers hebben ook de aandacht gevraagd voor problemen waarmee zij te kampen hebben. Ze vroegen de aandacht van de minister voor onder andere hoge vaste lasten en de verruwde criminaliteit.

Een ander aandachtspunt betrof het juiste gewicht van aard-appelen en uien. Zij hebben ten aanzien daarvan gevraagd de controle vanaf de importeurs te laten plaatsvinden, daar zij ook geconfronteerd worden met het probleem van een onjuist gewicht. Minister Welzijn zegde de organisaties toe, dat gezamenlijk met hen gekeken zal worden naar oplossingen.

Aan de orde tijdens dit bezoek werden ook de kwesties van prijsopdrijving en smokkel aangekaart. Hierover gaf de minister aan, dat er binnenkort vanuit het ministerie een algemene waarschuwing zal komen, waarna hardere acties volgen tegen overtreders. Over smokkelaars stelde de bewindsman, dat die onherroepelijk gestraft zullen worden.

Het ligt in de bedoeling om op een later tijdstip wederom, met elk van de verschillende winkeliersverenigingen afzonderlijk te praten.(GFC)

Meer nieuws

Nieuw ADEKUS-bestuur officieel ingesteld

GFC NIEUWS- Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het nieuw bestuur van de Anton de Kom Universiteit geïnstalleerd. Dikke mensen slanken het…

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…