Wellness Day: Stress, Ademhaling en Gezondheid

Een dag over het verband tussen stress, ademhaling en gezondheid. De organisatie hierachter is Women & Girls Empowerment Network in samenwerking met voedingsdeskundigen, artsen en anderen.

Waarom een Wellness Day

Veel gezondheidsklachten hebben met stress en ademhaling te maken en daar kunnen we allemaal zelf keuzes in maken. Flink doorwerken, veel werk verzetten en daarbij in een hoge versnelling functioneren, is op zich helemaal niet erg. Als je het maar voldoende en regelmatig weet af te wisselen met letterlijk en figuurlijk even op adem te komen.

Ademhaling is voor ons allen zó vanzelfsprekend dat we niet realiseren hoe ongelofelijk belangrijk en bepalend onze ademhaling is. Stop nu eens 2 minuten met ademen en je merkt gelijk het levensbelang van je ademhaling.

Als je structureel in een te hoge versnelling zit, zal ook je ademhaling in een hogere versnelling geraken, zelfs als je stilzit of op bed ligt. Wanneer je lichaam daar aan gewend raakt, kun je daar ´ziek´ van worden.

Slechte voeding

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Suriname. Dit zal de komende jaren niet veranderen. “We kunnen echter zelf veel doen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken. Want dat zijn allemaal factoren die het risico op dergelijke ziekten kunnen verkleinen”, zegt Sheila Mijnals, directeur van Women & Girls Empowerment Network.

“Een gezonde levensstijl veraangenaamt trouwens ook het ouder worden. Iedereen die ouder wordt zal wel eens worden geconfronteerd met de gezondheidsproblemen die dit proces met zich kan meebrengen. Maar net als bij hart- en vaatziekten vormen gezond eten, genoeg beweging en niet roken enkele markante factoren die het ouder worden met minder ongemakken kunnen laten verlopen. En hoe jonger je begint, hoe meer voordelen je eraan zal hebben”, benadrukt Mijnals.

Wij houden allemaal van lekker eten, maar hoe gezond eten we”, vraagt Mijnals. Daarom is gezonde voeding ook opgenomen in het programma. Een ayurveda deskundige zal dit thema breedvoerig belichten en ook tip meegeven.

Een ander belangrijk thema tijdens de Wellness Day is het gebruik van medicinale planten. Het gebruik hiervan neemt toe, maar toch is er weinig kennis over de kracht van medicinale planten.

Tijdens deze Wellness Day komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

– juist en verkeerd ademhalen
– ademhalingsoefeningen
– omgaan met stress en spanning
– gevolgen stress op de gezondheid
– medicinale planten
– gevolgen verkeerde ademhaling op de gezondheid
– voeding en gezondheid
– Zelfbeeld in relatie tot gezondheid, stress en suïcide

Datum: zaterdag 20 januari 2018
Locatie: Gymzaal Imeao Geyersvlijt
Tijd: 9.00 – 12.00 uur
Toegang: SRD 20

Overige berichten