Welles – nietes: kibbelende bondgenoten spreken elkaar publiekelijk tegen over vermeende Iraanse dreiging in Irak

Redactie GFC Nieuws — Groeiende spanning tussen de Verenigde Staten en enkele van zijn trouwste bondgenoten: Groot-Brittannië en andere Europese landen weigeren de bewering van de VS te ondersteunen dat Iran van plan is aanvallen uit te voeren tegen Amerika en doelen van geallieerden in Syrië en Irak.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het alle medewerkers die niet dringend noodzakelijk moesten blijven, terugtrekt uit diplomatieke missies in Irak.

Het ministerie reageerde hiermee op waarschuwingen van de regering over een bedreiging van door Iran gesteunde militiegroepen.

Geen toegenomen dreiging

Maar in een groeiend meningsverschil zei het Britse Foreign and Commonwealth Office (FCO), vooral bekend als het Foreign Office, dat het niet van plan was dat voorbeeld te volgen, schrijft Yahoo News

Bovendien verdedigde het ministerie van Defensie een Britse generaal. Die leek de beweringen van de Amerikaanse regering dat er een onmiddellijke dreiging was uit Iran, in twijfel te trekken.

John Bolton, nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, kondigde vorige week aan dat de VS een vliegdekschip, B-52 bommenwerpers en een raketbatterij naar het Midden-Oosten zouden sturen vanwege een plotselinge escalatie van die dreiging.

De Britse generaal-majoor Chris Ghika sprak de dreiging tegen. Hij zei maandag tegen de pers dat er “geen toegenomen dreiging [is] van door Iran gesteunde troepen in Irak en Syrië.”

Ongewoon

Binnen enkele uren nam het US Central Command, dat verantwoordelijk is voor de Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten, de ongewone stap om hem in het openbaar tegen te spreken.

Duitsland en Nederland zeiden dat zij hun militaire trainingsprogramma’s in Irak uit veiligheidsoverwegingen zouden stopzetten. Maar een woordvoerder van het Duitse defensieministerie zei ook dat er “geen concrete dreiging” was. Hij benadrukte dat de training over enkele dagen hervat zou worden.

Overige berichten