fbpx
“Welke kansen maken de ruim 5.000 politici uit 17 partijen op 25 mei?”

GFC NIEUWS- KennisKring gaat in haar volgende sessie aandacht besteden aan de komende verkiezingen.

Dinsdag is het thema “Welke kansen maken de ruim 5000 politici uit 17 partijen op 25 mei?”

De gastsprekers zijn Hardeo Ramadhin, oud districtscommissaris, geograaf, politiek-analist en publicist, professor Marten Schalkwijk, socioloog en politiek-analist, adviseur van Nikos, August Boldewijn, bestuurssocioloog en adviseur van de BBGO en professor Jack Menke, hoogleraar Onderzoeksmethodologie aan de ADEK.

Op 25 mei dingen bijkans 5000 politici mee naar een verkiezing binnen de DNA, RR of DR. Deze uit 17 politieke partijen afkomstige leden zijn van verschillende leeftijd en opleiding en wonen verspreid over geheel Suriname. Sommigen hadden op meerdere lijsten getekend of niet alle relevante stukken overlegd en zijn dus terecht afgevoerd.

Anderen hebben een kaalplukcontract van 5 miljoen US dollar moeten tekenen om overlopen tegen te gaan. Intussen zijn middels loting ook de nummervolgorde op de kiezerslijsten bekend. Vanwege de corona lock-down is de hel los gebroken op social media en promoten vele kandidaten zich elf, waarbij de meesten eigen issues aankaarten die zij zullen realiseren indien gekozen.

De gastsprekers zullen hun blik werpen op deze (corona) verkiezingen, alsook op de diverse partijprogramma’s die er al zijn, en ook de kandidaten onder de loep nemen, elk vanuit hun eigen perspectief.

De economie ligt stil; de VSB heeft de regering een voorstel gedaan en de procureur-generaal (pg) heeft de DNA gevraagd om minister Hoefdraad van Financiën in staat van beschuldiging te stellen om een gerechtelijk vooronderzoek te kunnen starten. De NDP en haar toppers hebben aangegeven dat het om een politieke hetze en meer nog een etnische strijd gaat en dat ze pal achter hun minister staan en niet zullen meewerken aan het verzoek van de pg. De voorzitter van de DNA gaat wel een vergadering uitschrijven. Zowel nationaal als internationaal heeft deze case belangstelling om te kijken of Suriname wel of geen democratische staat is met een scheiding der machten. Vermeldenswaard is dat de DSB een kort geding heeft aangespannen tegen de Centrale Bank van Suriname, terwijl de koers blijft stijgen en er een totale lockdown is ingesteld op de oostelijke grens in de Marowijnerivier.

Wat voor impact zullen deze zaken hebben op de komende verkiezingen? De deskundigen laten hun licht hierover schijnen.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…