fbpx

Welke groente eet je best bij een koolhydraatarm dieet?

ls je dagelijks een royale portie groente eet en als je totale wekelijks groenteverbruik alle families, kleuren en texturen covert, krijgt je lichaam een hele waaier aan vitamines en mineralen toegeleverd. Maar ook groente bevat suiker en zetmeel, de ene soort al iets meer dan de andere. Wanneer je tijdelijk wat beknibbelt op koolhydraten om een aantal kilo’s kwijt te spelen, zijn er een aantal soorten die je beter niet dagelijks op het menu zet. Bonen, linzen, erwten, kikkererwten, pompoen en (zoete) aardappel bijvoorbeeld zijn zeer gezond maar bevatten vrij veel koolhydraten.

Voor alle duidelijkheid: dit is geen pleidooi voor een koolhydraat-vrij dieet en al zeker geen oproep om deze groentesoorten helemaal links te laten liggen. Het zijn stuk voor stuk bronnen van complexe en gezonde koolhydraten die absoluut een plaats in ons voedingsschema verdienen.

Groentesoorten die weinig koolhydraten bevatten

Deze soorten bevatten maximum 5 g koolhydraten per 100 g verse groente en mogen naar hartenlust verorberd worden tijdens een koolhydraatarm dieet.

BEKIJK OOK  Geor Hering: maak sigaretten en alcohol veel duurder

– Selderij: 2 à 3,5 g
– Knolselderij: 5 g
– Bloemkool, broccoli: 3 g, 2 g
– Courgette: 4,5 g
– Champignons: 0,3 g
– Asperges: 1,3 g
– Tomaten: 2,9 g
– (Punt)paprika: 4,5 g
– Aubergine: 3,5 g
– Spinazie: 0,6 g
– Komkommer: 2,2 g
– Radijs en rammenas: 2,5 g en 5 g
– Sojascheuten: 4,6 g
– Alle slasoorten, cressen, postelein en andijvie (behalve paardenbloemblad): gemiddeld 1 g
– Alle koolsoorten: koolrabi (4 g), paksoi (0,8 g), Chinese kool (1,8 g), rode kool (3,5 g), witte kool (3,8 g), boerenkool (5,5 g), savooikool (4 g), spruitjes (4,2 g), spitskool (4 g)
– Witloof: 1,1 g
– Prei: 4 g
– Peterseliewortel: 2,7 g
– Avocado (is eigenlijk een fruitsoort, maar wij eten het als groente): 1,5 g

Gemberwortel, mierikswortel, bepaalde verse kruiden, look, ui en sjalot zijn (vrij) rijk aan koolhydraten, maar ze worden slechts in kleine hoeveelheden gebruikt en het zijn ideale smaakmakers voor een gerecht.