fbpx

‘Wel of geen terrorist’ is vaak politieke pesterij

Amerika heeft aangeboden de Libanese politieke partij en militante organisatie Hezbollah af te voeren van de terroristen-watchlist en de groep financiële hulp te bieden als het zijn verzet tegen Israël liet varen.

Dat onthulde een leider van Hezbollah. Het is slechts één van de bewijzen dat de terroristenlijst slechts een politiek wapen is dat door de VS wordt gebruikt om personen en organisaties te gijzelen, zegt Brian Becker van de Answer Coalition.

Het aanbod was volgens Sayyed Hassan Nasrallah gedaan door voormalig vicepresident Dick Cheney.

“De aanwijzing door de Amerikaanse regering van een organisatie of een land als een buitenlandse terroristische organisatie (FTO) is een vorm van gijzeling in politieke zin,” zegt Brian Becker.

“Wanneer de VS die aanwijzing doet, die grotendeels voor politieke doeleinden is, plaatst het de entiteit die is aangewezen in een verschrikkelijke positie.

Niemand kan er zaken mee doen, ze kunnen er niet mee handelen, het is diplomatiek persona non grata, de leiders ervan konden worden gearresteerd en naar het Internationaal Strafhof in Den Haag worden gestuurd.

En dan kan de VS zeggen: ‘Maar als je doet wat we willen dat je doet of voor een ander politiek doel, kiezen we ervoor om deze benaming op te heffen, dan ben je niet langer onderworpen aan al deze economische, sociale en zelfs strafrechtelijke straffen.’

Het is eigenlijk gewoon een wapen, het is een hulpmiddel, het is een instrument, een botte bijl die wordt gebruikt door de Amerikaanse diplomatie. Het laat zien dat het niet erg diplomatiek is,” legde Becker uit.

Israël voerde in 2000 en 2006 twee oorlogen tegen Libanon, maar bereikte in beide gevallen zijn militaire doelstellingen niet, vanwege het sterke verzet van Hezbollah en het Libanese leger.

Overige berichten