fbpx

Weinig of geen ondersteunend bewijs voor meeste gezondheidsclaims op babyvoeding

GFC NIEUWSREDACTIE- De meeste gezondheids- en voedingsclaims op zuigelingenvoedingsproducten lijken te worden ondersteund door weinig of geen wetenschappelijk bewijs van hoge kwaliteit.

Dat staat in een internationaal onderzoek dat door The BMJ is gepubliceerd.

Veel voorkomende claims zijn dat producten de ontwikkeling van de hersenen, immuniteit en groei bij jonge baby’s ten goede komen, maar de onderzoekers zeggen dat “transparantie nog steeds ontbreekt” en dat herziene regelgeving nodig is “om consumenten beter te beschermen en de schade te voorkomen die gepaard gaat met agressieve marketing van dergelijke producten.”

Gezondheids- en voedingsclaims op zuigelingenvoedingsproducten zijn controversieel omdat ze de waargenomen voordelen van kunstvoeding ten opzichte van borstvoeding kunnen verbeteren en daardoor borstvoeding kunnen ondermijnen. Toch zijn de gegevens over de frequentie van claims en hun wetenschappelijke onderbouwing beperkt.

Om dit aan te pakken, beoordeelden onderzoekers gezondheids- en voedingsclaims voor zuigelingenvoedingsproducten in een groep landen met een hoog, midden- en laag inkomen en evalueerden ze de geldigheid van het bewijsmateriaal dat werd gebruikt om deze claims te ondersteunen.

OOK INTERESSANT
Risico op overlijden aanzienlijk verlaagd door lopen 8.000 stappen één dag in de week

Ze doorzochten websites van zuigelingenvoedingsbedrijven, onderzochten de verpakking van formuleproducten en documenteerden claims over producten die op de markt werden gebracht voor gezonde, voldragen baby’s in 15 landen: Australië, Canada, Duitsland, India, Italië, Japan, Nigeria, Noorwegen, Pakistan, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in 2020-22.

Ze omvatten alle gezondheids- en voedingsclaims die het product of een ingrediënt in het product in verband brachten met een potentieel gunstig effect op de normale werking, groei en ontwikkeling of gezondheid van consumenten.

In een redactioneel commentaar is Nigel Rollins van de Wereldgezondheidsorganisatie het ermee eens dat de autoriteiten moeten handelen om baby’s en ouders te beschermen tegen commerciële belangen.