fbpx

Weerstand van bacteriën tegen vaccin zorgwekkend

GFC NIEUWS- Het aantal bacteriën dat resistent raakt tegen antibiotica, is zorgwekkend.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft daarom een uitgebreid actieplan gelanceerd voor antimicrobiële resistentie.

Hiermee wil de WHO ervoor zorgen dat de komende generaties infectieziekten kunnen blijven voorkomen en behandelen met veilige en effectieve antibiotica.

Jaarlijks wordt World Antibiotic Awareness Week (WAAW) herdacht. Dit jaar vond de afsluiting op 24 november plaats.

De bedoeling is dat wereldwijd voorlichting wordt gegeven over antibiotica, de manier waarop ze moeten worden gebruikt en de groeiende risico’s van antibioticaresistentie.

Het wereldwijde actieplan heeft vijf doelstellingen:

1. Om het bewustzijn en begrip van antimicrobiële resistentie te verbeteren;

2. Kennis versterken door middel van surveillance en onderzoek;

3. Om de incidentie van infecties te verminderen;

4. Om het gebruik van antimicrobiële middelen te optimaliseren;

5. Om de economische argumenten voor duurzame investeringen te ontwikkelen die rekening houden met de behoeften van alle landen, en om de investeringen in nieuwe geneesmiddelen, diagnostische hulpmiddelen, vaccins en andere interventies te verhogen.

BEKIJK OOK
Totale staatsschuld Suriname USD 3.2 miljard

Vaccins redden elk jaar miljoenen levens en ze worden algemeen erkend als een van ’s werelds meest succesvolle en kosteneffectieve gezondheidsinterventies. Toch zijn er vandaag de dag nog steeds bijna 20 miljoen niet-gevaccineerde en ondergevaccineerde kinderen in de wereld.

In 2017 was het aantal gevaccineerde kinderen – 116,2 miljoen – het hoogste ooit gerapporteerd. Sinds 2010 hebben 113 landen nieuwe vaccins geïntroduceerd en zijn meer dan 20 miljoen extra kinderen gevaccineerd.

Effectieve infectie, preventie en controle, inclusief handhygiëne, is de hoeksteen van hoogwaardige gezondheidszorg en een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van antibiotica-resistente organismen te verminderen.

Vooral in de gezondheidszorg is dit belangrijk, aangezien kwetsbare en zieke patiënten gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van infecties als gevolg van geneesmiddelenresistentie.

Elke infectie die door handenwassen wordt voorkomen, is een medicijn dat niet hoeft te worden gebruikt. Daardoor wordt de dreiging van resistente bacteriën voorkomen.