fbpx

Weer pinaren in Suriname? Dezelfde film zien we weer!

INGEZONDEN– In Suriname wordt een gigantisch overheidsapparaat kunstmatig aan het werk gehouden.

Een massa werklozen wordt zo verborgen: verborgen werkloosheid.

Het ambtenarenapparaat fungeert als een soort sociale werkplaats, terwijl in een land als SINGAPORE de leiders alleen hoogopgeleide en geschikte mensen in dienst nemen als ambtenaar: dit meritocratisch systeem is voor Suriname een droom.

In Suriname is slechts 4% van de beroepsbevolking HBO+ geschoold, in Nederland is dat 40%.

Surinaamse economen stelden dat het Surinaamse ambtenarenapparaat bijna niets bijdraagt aan de economische groei, wel de goud en oliesectoren.

Deze sectoren verdienen de deviezen, waarmee de importgoederen betaald kunnen worden. Zo goed als alle verbruiksgoederen worden geïmporteerd, maar ook bijna tweederde van de voedselbehoefte in het land.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Schandalig dat zoveel onschuldige mensen in Suriname overlijden door gaten in wegdek

Het volk eet graag buitenlandse voedselproducten uit Nederland en China. In het vruchtbare Suriname is de landbouw afgenomen: mensen werken liever op kantoor, mede omdat landbouwprodukten vaak worden gestroopt door dieven.

Grote begrotingstekorten worden simpelweg bijgepast door de GELDPERSEN op volle toeren te laten draaien, het ”monetair financieren” van het begrotingstekort.

In het parlement worden deze begrotingstekorten met trots doodleuk goedgekeurd, volgens het principe: ”is er geen geld, dan maken we dat geld”.

Als iemand roept dat de Staatskas leeg is, krijgt hij te horen: lieg niet, waarmee worden onze ministers in hun luxe auto’s dan betaald? En de vele benoemingen van ”friends en family”?

Deze Surinamers hebben blijkbaar nog nooit geleerd wat gezonde overheidsfinanciën inhoudt. Dit land is onafhankelijk geworden in 1975, maar heeft nooit van de Hollanders geleerd hoe te komen tot ”gezonde overheidsfinanciën”, iets wat in Nederland bewaakt wordt door de minister van Financiën.

Elke Nederlander kan in parlementaire debatten horen waarom er nieuwe bezuinigingen en wetsveranderingen nodig zijn. In Suriname zeggen ze doodleuk: we dragen geen enkele riem, dus niks broekriem strakker dragen. Het is ons Monopoly-spel.

Intussen zorgen de geldspuwende drukpersen voor hyperinflatie: de eigen munt SRD wordt MINDERWAARDIG! Telting maakte eerder een einde aan de praktijk van monetaire financiering.

Hoefdraad liet Gersie ontslaan, met valse redenen, om deze geldpersen weer op volle toeren te laten draaien. Het trucje was: dit volk heeft toch niet in de gaten dat ze zo zullen verarmen en verarmen.

De NDP is de held, want die verdeelt veel (Monopoly) geld. Na ons de zondvloed. Sinterklaas bestaat: bij de NDP!

Telting zei in 2002: ” Het is crimineel wat hier is gebeurd”. President Wijdenbosch slaagde erin om in vier jaar tijd een STAATSSCHULD van 500 MILJOEN EURO te vergaren. Nu heeft Bouterse een staatsschuld van 4 MILJARD USD achtergelaten, 8 keer erger dus.

In 2009 waren de remittances, de geldovermakingen naar Suriname van familie uit Nederland, bijna 200 miljoen euro!

BEKIJK OOK
Minister Ramadhin: cruciaal om uit keten van rotavirus-besmetting te stappen

In goede tijden vinden Surinamers dat hun familie in Nederland niet moet bemoeien met de ontwikkelingen in Suriname, maar in slechte tijden smeken ze weer om hulp, want we blijven familie.

Bouterse voerde ook een verkeerd buitenlands beleid: een ANTI-NEDERLANDS beleid zonder een Nederlandse ambassadeur, om uiteindelijk toch aan Nederland te verzoeken om COVID-HULP in te vliegen met de KLM.

Obiang, Maduro en Cuba waren slechts show-vrienden, de waardevolste vriend is toch Nederland.

Bouterse beloofde van alles, van diepzeehavens, 18.000 woningen, snelwegen met fly-overs, tram in Para, toeristische centra in het binnenland, tot voedselschuur. Maar de STABIELE Vene-koers van 2,80 in 2010 bleef stijgen en stijgen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinamers in ons land vinden veel beter betaalde job bij Nederlandse werkgevers

Toen ging Bouterse naar het IMF, wat hij presenteerde als een ”geweldige” prestatie. Hij ontving een grote IMF-lening, maar vond IMF toch ”te berekenend” en stopte de deal.

Tja, toen ging Bouterse kapitaal elders lenen en lenen, tot de grens bereikt werd door al die ratings. Het feest moest doorgaan en het land kon nog enkele jaren gedraaid worden, daarna is de zondvloed voor anderen.

Chan waarschuwde nog: lenen kent grenzen, maar Abdoel redeneerde: nee, we gaan voor ontwikkeling en door het leenplafond.

Toen bleven de koersen stijgen en stijgen. Bouterse BELOOFDE VIER KEER om de koers te verlagen, maar het lukte hem niet. Chan beloofde verbeteringen die nog op zich laten wachten en krijgt van veel Surinamers te horen: leugenaar, leugenaar.

Chan zit met 3 uitdagingen:

1. Suriname mag van IMF niet meer GELDPERSEN.(wat Bouterse dus volop deed met die begrotingstekorten)
2. Suriname zit met een DEVIEZENTEKORT, want de Paarse leningen moeten in deviezen worden afgelost, buitenland wil geen SRD’s.
3. Suriname zit met een stijgende KOERS, een onvermijdelijke HYPERINFLATIE, dat vooral bestreden kan worden door PRODUCTIE-INVESTERINGEN EN EXPORT.

We moeten afwachten of tijdens het meerjarige herstelproces, de beloofde verbeteringen zullen komen. Suriname wordt echt geen meritocratie, maar als er verbeteringen komen, dan zal het komen van de toekomstige offshore olie/gas-opbrengsten, die Chan vooral in deviezengenererende sectoren moet investeren.

De ”onzichtbare” oppositieleider Bouterse hield zich wel aan zijn belofte: SLAPELOZE NACHTEN mét Franchepane.

Bouterse nam in 2010 een Vene-koers over van 2,80 en een deviezenreserve van bijna 900 miljoen USD. Hij bracht in 10 Paarse jaren die koers van 2,80 naar 20.

Dezelfde DVD-film nu: begrotingstekort, deviezentekort, kadertekort, geldpersen, hyperinflatie, meer crimi en prosti en een klagend volk, zelfs woningzoekende Paarselingen die nooit 18.000 woningen hebben gezien, roepen dat Chan de leugenaar is. TRALLALAAA.

Mohan Goerdin, politiek analist

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]