Weekend-lockdowns hebben positief effect gehad, aantal besmettingen blijft afnemen

GFC NIEUWSREDACTIE- De twee weekend-lockdowns in zowel de eerste als de tweede golf van COVID-19 in Suriname hebben een positief effect gehad, concludeert epidemioloog Radjesh Ori van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Aan de hand van de statistieken uit de epidemiologische curve zegt hij dat er duidelijk een drastische afname is geweest van het aantal positieven.

De tweede golf COVID-19-besmettingen is korter geweest. Hoewel deze heel snel is begonnen, is de afname van het aantal cases ook zeer stijl geweest.

Er zijn thans minder dan 10 positieven per dag. Het reproductiegetal is momenteel 0.53 hetgeen betekent dat elke geval iets meer dan een geval kan veroorzaken.

Ori geeft als voorbeeld dat tien cases 5.3 gevallen kunnen veroorzaken. Voor wat betreft het aantal testen per maand en de positivity rate (PR) betreft: In januari zijn de meeste testen gedaan. Het maandgemiddelde voor februari is nu op 14% per dag.

De epidemioloog geeft aan dat eerder meerdere malen in benadrukt dat de PR onder de 10 moet zijn. “We zijn al een paar dagen onder de tien, soms iets hoger, maar het gaat de goede kant op.”

Frans-Guyana heeft net als Suriname ook twee COVID-19-golven gehad. Ori maakt een vergelijking met het oosterbuurland en zegt dat Suriname wat betreft de golven steeds twee weken achter Frans-Guyana loopt.

In beide golven heeft Suriname een piek bereikt die bijna even hoog is, namelijk iets meer dan 600 positieven per week in de piekperiode.

In Suriname is de tweede golf korter geweest dan de eerste, maar beide hebben een drastische afname van het aantal positief als resultaat geleverd.

Naar leeftijdsgroep gezien, is het sterftecijfer het hoogst in de groep 70-79 jaar. Echter is het percentage dat is komen te overlijden het hoogst in de groep 80-89 jaar. Er zijn twee keer zoveel mannen overleden als vrouwen: 63% tegenover 36%.